Снимка: архив, Булфото Санираните апартаменти в обществени и жилищни сгради

...
Снимка: архив, Булфото Санираните апартаменти в обществени и жилищни сгради
Коментари Харесай

Евросанирахме, но спестихме ли?! Едни се греят на дърва, други с парно

Снимка: списък, Булфото
Санираните жилища в публични и жилищни здания в 28 дребни общини ще пестят на притежателите им по 7,5 млн. лева всяка година. Вложените досега европейски дотации са на стойност 80 млн. лева при подписани 107 контракта за безплатна финансова помощ, демонстрират данните на районното министерство.

Стойността на спестената първична сила която се чака по тях, е към 54 млн. киловатчаса за година. Собствениците на жилища в дребните общини употребяват главно дърва или ток за отопление, демонстрират плановете на министерството.

Приемаме, че в половината от обновените по европейската стратегия за саниране за отопление се употребява дървен материал, което излиза по-евтино през зимата.

В този случай притежателите на парцелите ще спестят към 2,7 млн. лв. при цена на кубик дърва към 100 лв.. Сумата, спестена от санирането при останалите блокове, употребяващи ток, е 4,8 млн. лв. на година при цена на киловатчаса по 0,18 лв., написа " Монитор ".

Приоритетната ос " Подкрепа за енергийна успеваемост в опорни центрове в периферните региони (ПО2) на оперативна стратегия " Региони в напредък 2014-2020г. " е предопределена да подкрепи обновяването на сградния фонд в периферни региони от равнище 4 на националната полицентрична система. В рамката за осъществяване на предпочитаната ос е заложена етапна цел за спестена сила към края на 2018 година от 5,1 млн. киловатчаса за година и последна цел към 2023 година от 56,9 млн. киловатчаса за година.

Съгласно индикативната годишна работна стратегия на оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР) през март ще бъде оповестена нова процедура - " Енергийна успеваемост в периферните региони 2 " по Приоритетна ос 2, с която също ще се способства за увеличение на стойностите на спестена първична сила.

По нея претендентите за нови дограми и монтиране на топлоизолация ще си разделят близо 207 млн. лева Условието е кандидатстващите за евросубсидии за поправки да населяват многофамилни жилищни здания с до 35 жилището. По програмата могат да аплайват здания, които остават отвън обсега на Националната стратегия за енергийна успеваемост.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР