Снегът вече дойде у нас. Може би около 30-40% от

...
Снегът вече дойде у нас. Може би около 30-40% от
Коментари Харесай

Климатолог предупреждава за мор до часове: Температурите падат до минус 10, не пътувайте

Снегът към този момент пристигна у нас. Може би към 30-40% от територията на страната към този момент вижда сняг. На места ще се образува и снежна завивка. Това съобщи пред Нова телевизия климатологът Симеон Матев.
Предстои съществено захлаждане през идващите дни. В събота сутринта стартира значително намаляване на температурите и през множеството дни от идната седмица те ще бъдат близки и под нормата.
На 27 ноември ще е най-студената заран за околните 10 дни, тук-там температурите ще паднат до минус 10 градуса. Най-студено ще е в котловините на Западна България. В останалата част от страната сутринта ще бъде сред минус 5 и 0 градуса, изясни Матев.
През идващите 48 часа, обаче, ни чака мощен вятър, формиране на преспи и виелици. „ Ако имате пътешестване, направете го през днешния ден или в събота преди обед “, прикани той.
„ Има един доста огромен циклон („ Никлас “), който засмуква мраз от арктическата част на европейския континент и този въздух се насочва непосредствено на юг към Средиземноморието.
Помага му и „ Кристина “, дружно са комбина, и като едно зъбчато колело смъкват леден арктичен въздух към южните елементи на континента. Това ще докара до формиране на средиземноморски циклон, който в събота ще премине през страната с неподходящи феномени – неочаквани превалявания, увеличаване напразно, в южните региони е допустимо да има гръмотевици, вероятни са поледици “, посочи Матев.
В понеделник се чака усмиряване на ситуацията – циклонът към този момент ще е в Украйна, където ще донесе мощни снеговалежи. Вятърът ще отслабне, температурите ще са ниски, денем обаче ще се затопли и ще стартира размразяване.
Във вторник се чакат поледици.
„ По всички модели проличава, че ще паднат обилни превалявания, изключително в Северна България “, уточни климатологът. „ Хубавата вест е, че няма да е единствено дъжд, ще има и сняг “, добави той.
Матев прикани за подсилване на речните корита, защото реките може да придойдат доста. Най-силни пориви напразно чакаме в Североизточна България – над 100 км/ч. Най-тежката обстановка по пътищата още веднъж ще е в Североизточна България.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР