сн. БГНЕС Собствениците на язовири ще бъдат задължени да правят

...
сн. БГНЕС Собствениците на язовири ще бъдат задължени да правят
Коментари Харесай

Собствениците на язовири ще пълнят държавен фонд за ремонти


сн. БГНЕС

Собствениците на язовири ще бъдат задължени да вършат отчисления от своите доходи от стопанска активност в нов държавен фонд, който ще дава отговор за ремонтите на тези водоизточници, които общините нямат финансова опция да поддържат и решат да трансферират на ново комерсиално дружество. Това плануват подготвяни от ръководещите законови ремонти, които бяха обявени от икономическия министър Емил Караниколов пред публицисти в сряда.

Идеята за основаване на държавна компания, която да поеме нестопанисваните водоеми, бе оповестена директно след наводненията през уикенда в Брегово и три села от община Хайредин поради прелели неподдържани язовири вследствие на бързото снеготопене. За ремонтите на двата язовира " Рогозен 1 " и " Бързина " през лятото кабинетът незабавно отпусна 3 млн. лева

Проблемът с поддръжката на язовирите в страната е непрестанен от години, макар множеството законови ремонти и промени в контрола върху поддръжката им. Обикновено тематиката със положението на водоемите и чия е виновността то да е такова идва на дневен ред след следващото наводняване или покруса с човешки жертви и по този начин до идващия път.

В момента страната стопанисва язовирите с национално значение. " Националната електрическа компания " дава отговор на тези водоеми, при чието следено източване създава електрическа енергия. Държавното " Напоителни системи " следи част от по-малките водоеми, само че множеството от оборудванията са благосъстоятелност на общините и са или отдадени чартърен на частни компании или за тях не се поставят никакви грижи.

Сега Караниколов разгласи, че към този момент са импортирани ремонти в Закона за водите, свързани с новата категоризацията на язовири и условията към притежателите им за поддръжка и спешни поправки. Под управлението на вицепремиера Валери Симеонов се разискват и промени, които да разрешат на страната да поеме стопанисването на тези водоеми, които локалната власт няма потенциал или финансови благоприятни условия да поддържа.

На общините ще бъде даден едномесечен период да създадат разбор за функционалността на притежаваните от тях язовири, дали могат да ги стопанисват и да решат кои от водоизточниците да правят отстъпка на бъдещото комерсиално дружество.

" В момента имаме разбор за към 5700 язовира, от които над 4500 са на общините”, сподели министърът на стопанската система. Той изясни и какво плануват импортираните към този момент законови ремонти.

" В първата си част те касаят промени в Закона за водите. Най-общо язовирите ще бъдат категоризирани – огромен, дребен и какви са условията им за употреба. Разбирате, че при огромните и дребните язовири това е напълно друго. Ще се задължават притежателите и операторите да вършат спешни проекти “, уточни Караниколов.

" Най-важната тематика – имаме намерение да създадем комерсиално дружество, с изменение на закон, на което по единодушие на общините, които не могат да ръководят тези активи – като язовири, да бъдат прехвърляни в това дружество. Съответно то да дава отговор за осъществяването на ремонта и поддържането, тъй че да не се случва това да няма пари и финансови средства ", разяснява Караниколов.

По думите му има предложение да се сътвори фонд, в който да влизат средства освен от държавния бюджет, само че и от стопанската активност на всички язовири. С тези средства ще се правят поправки, само че към този момент не става стана ясно какви отчисления от приходите си ще би трябвало да заплащат притежателите на язовири.

Предстои да се види и какъв брой язовира общините ще решат да предадат за ръководство в новото сдружение.

Регионалният министър Николай Нанков пък разяснява, че поради последните бедствия тематиката за основаването на така наречен " катастрофичен пул “ още веднъж става настояща. Според него, той може да се финансира през налог " Сгради " с минимална годишна вноска на притежателите.

Структурирането на въпросния катастрофичен пул, в който притежателите на жилища да бъдат задължени да вършат годишни вноски и от него да се заплащат компенсации съгласно данъчната оценка на потърпевшо при злополучие жилище, бе дадено през 2015 година от тогавашния министър Лиляна Павлова. Тогава тя сподели, че подобен пул ще има до края на второто държавно управление на Борисов, което обаче подаде оставка в края на 2016 година

Преди две години Павлова разяснява още, че за подсилване на свлачищата са нужни 871 млн. лева. Днес сумата е набъбнала и надвишава 1 милиарда лева за над 2000 свлачища, по думите на Нанков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР