Сн.БГНЕС Бъдещият концесионер на летище София ще бъде задължен да

...
Сн.БГНЕС Бъдещият концесионер на летище София ще бъде задължен да
Коментари Харесай

Бъдещият концесионер задължен да построи трета писта на летище София


Сн.БГНЕС

Бъдещият концесионер на летище " София " ще бъде длъжен да построи нов пътнически терминал до десетата година на концесията. Това оповестява министърът на превоза Ивайло Московски по време на съвещанието на държавното управление в сряда, на което беше взето решение за разкриване на нова концесионна процедура за летището, излиза наяве от оповестената държавна стенограма.

Транспортният министър показва в резюме и част от параметрите на концесионната процедура. В четвъртък Московски съобщи, че няма право да прави това, поради европейски условия и изискванията ще са ясни при публикуването им в Официалния вестник на Европейския съюз.

Това е втори опит за отдаване на концесия на най-голямото летище у нас. Първият беше спрян от служебния кабинет на Огнян Герджиков след намесата на президента Румен Радев, поради подозрения че процедурата е готова за избран претендент.

В решението за преустановяване на процедурата категорично беше посочено, че новата процедура би трябвало да се организира по новия Закон за концесиите и да се избере интернационален съветник, който да взе участие в подготовката на процедурата, напомня Московски.

За съветник беше определен консорциум сред Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

" Абсолютно всички разбори, безусловно всички изследвания, безусловно всички планове на контракти, които са в този момент заложени в процедурата, са направени от този консорциум на Световна банка и Европейска банка за възобновяване и развиване. Новата процедура е на 100% съобразена с директивата за концесии в новия Закон за концесиите ", декларира Московски. От изявлението му не излиза наяве какъв ще е срокът на концесията.

Изискванията към участниците

Минималните условия към участниците са да оперират най-малко едно интернационално летище с над 10 милиона превозени пасажери годишно.

Освен това претендентите би трябвало да разполагат с чиста стойност на активите за всяка от последните три години от най-малко 200 милиона евро.

Изисква се още да имат и опит при финансиране най-малко на един план в инфраструктурния бранш, който да надвишава 400 милиона евро, излиза наяве от стенограмата на държавното управление.

Концесионното заплащане

Годишните концесионни хонорари, които ще се дължат за всяка една година от периода на концесията са в размер не по-малко от 15 милиона лв. без Данък добавена стойност или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия за настоящата година, които са свързани с използването на обекта на концесия и дължимия Данък добавена стойност върху сумата – едно от двете, което е по-голямо, споделя Московски.

За съпоставяне за предходната година летището излезе на облага от 11.4 млн. лева, само че има да събира вземания за над 86 млн. лева от неплатени летищни такси.

Концесионерът ще има отговорности да осъществя вложения в размер не по-малък от 600 милиона евро за периода на концесията, добавя Московски.

До десетата година бъдещият концесионер ще бъде длъжен да построи и нов пътнически терминал на летище " София ".

Оценяването на участниците

При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното заплащане - 55%.

Оценката на техническото предложение е с относителна тежест – 45%. Техническото предложение ще съдържа проект за развиване, бизнес проект, проект за финансиране, обща тактика, проекти и прогнози на трафика и финансови разноски, показва Московски.

Финансовият министър с две бележки по процедурата

Финансовият министър Владислав Горанов има две бележки по процедурата, които са " по-скоро от техническо естество " и би трябвало да се реши дали да намерят място в окончателния вид.

Експертите на Министерство на финансите считат, че плануваните компенсации в плана на концесионен контракт при неговото предварително преустановяване не подхождат на законовите условия (чл. 150 от Закона за концесиите).

Обезщетенията по плана на концесионен контракт са обвързани с дълга на концесионера към заемодателите към датата на преустановяване на концесионния контракт. В същото време Законът за концесиите планува те да се базират на размера на невъзстановените разноски на концесионера за вложения в региона на съответната концесия, изяснява Горанов.

От думите му излиза наяве, че " сътрудниците " от транспортното министерство я намират за неточна, само че финансовото ведомство счита, че " би трябвало да ѝ се обърне внимание ".

Другата, по-обща записка е, че липсва съпоставимост сред отговорностите на концедента и концесионера при съществуващо замърсяване, надлежно при началната дата на концесията и към края на периода на концесията.

Транспортният министър дава обещание двете бележки да бъдат взети под внимание.

Концесията е обвързана с БДЖ

От думите на премиера Бойко Борисов излиза наяве, че концесията на летище " София " е обвързана с БДЖ.

" Обяснете го добре, че желаеме и новите влакове да купим, тъй като към този момент изнемогват железниците. Така че мислите и по тази тематика ", споделя Борисов.

Обявената от Московски концепция е с част от парите от концесията на летището да бъдат погасени заемите на БДЖ, а с другата да се купи нов преносим състав. За задачата при първата процедура се изискваше предплатено заплащане от 550 млн. лева без Данък добавена стойност. От обясненията на Московски пред министрите не излиза наяве дали и какъв брой страната ще желае авансово в този момент.

В момента БДЖ е със запорирани сметки по искане на кредиторите, като част от парцелите и активите му са оповестени за обществена обмен. По думите на Московски задълженията на държавния транспортьор към финансови институции възлизат на към 103 млн. лева

БДЖ има проект за вложения за пазаруване на нови мотрисни влакове на два стадия. Първият стадий е за пазаруване на 41 нови влака в границите на ръководството на това държавно управление. При него финансирането е в размер на 420 млн. лева и би трябвало да пристигна по линия на финансовите прехвърляния от държавния бюджет.

За втория стадий би трябвало да бъдат обезпечени още 450 млн. лева, с които да бъдат купени 44 мотрисни влака. Решението за това обаче би трябвало да вземе идващото държавно управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР