Смята се, че само днес около четвърт милион бежанци от

...
Смята се, че само днес около четвърт милион бежанци от
Коментари Харесай

Четвърт милион бежанци от Украйна чакат на границите на ЕС

Смята се, че единствено през днешния ден към четвърт милион бежанци от Украйна чакат да преминат границите на страни от Европейския съюз. Полските управляващи се пробват да облекчат придвижването на потока от хора, които бягат от съветското настъпление в страната им и чакат с часове при минусови температури.

От началото на войната в Полша към този момент са минали над 280 000 бежанци. Само през пункта Медика на границата сред Украйна и Полша са минали минимум 40 000 души. Някои към този момент са останали без сили. Други не могат да повярват, че са се измъкнали. 

" Страшно е даже да си мислиш за това, ужасно е да си там. Разбира се, желая всичко да свърши по-бързо, само че какво ще стане в действителност - няма по какъв начин да знаем ", сподели Ирина Сергеевич.

На по-малките гранични пунктове се чака с часове, само че тук минава повече от ден. Като всяка война, и тази разделя фамилии. 

" Чакам фамилията си. Те са от другата страна на границата. Чакат на опашка, която е дълга 18 километра. През нощта минаха единствено километър и половина ", показа Роман Бурлака.

Полските граничари пропущат бежанците без да ревизират документи, само че те са толкоз доста, не могат да избегнат чакането. Украинци, които живеят в Полша, се пробват да приберат фамилиите си. Всичко става доста мъчно. 

" Дойдох с моята избраница, с цел да посрещнем нейната майка и щерка ѝ. Майка ѝ е неработоспособен. Трябваше да провеждам прехвърлянето на инвалидна количка от украинската страна, беше мъчно. Баща ѝ трябваше да остане в Украйна ", описа Дарек Яншик.

Тук има основно дами и деца. Украинците сред 18 и 60 години не могат да минат на полска територия, откакто беше оповестена всеобща готовност. Войната засегна и доста чужденци, които нападението завари в Украйна. 

" Това са последните ми пари, 500 гривни. Нека да ви ги дам, с цел да поспя няколко часа. Пет дни не съм спал и не съм се къпал. Дори не съм си благ зъбите ", сподели Габриел Оакумен.

Срещат се и хора, които вървят назад на потока на излаз от страната. До границата е изработен лагер за краткотрайно настаняване на пристигналите. За множеството от тях ориста нататък е незнайна.

***

Българските жители, които се намират на територията на Украйна и желаят да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция " Ситуационния център " на Министерство на външните работи на Република България посредством имейл адрес: [email protected] . Сънародниците ни би трябвало да дават следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за идентичност, с който разполагат.

При потребност от подпомагане българските жители в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202 , както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75 , както и на дежурен телефон за незабавни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на задачите ни в Украйна: [email protected]; [email protected].

При влизане в България българските жители би трябвало да показват български документ за идентичност – персонална карата или паспорт. Българските жители даже и с изтекли персонални документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските жители, притежатели на биометрични паспорти, влизат и обитават на територията на Европейски Съюз (т.е. и в България) без виза за интервал до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не имат биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР