Смята се, че прозяването може да бъде свързано със сърдечен

...
Смята се, че прозяването може да бъде свързано със сърдечен
Коментари Харесай

Вярно ли е, че прозяването може да бъде предвестник на инфаркта?

Смята се, че прозяването може да бъде обвързвано със сърдечен удар. Дали това в действителност е по този начин?

Прозяването е натурален развой, който е значим за човешкото тяло. Известно е, че хората се прозяват освен в съзнателна възраст, само че още от 12-тата седмица на вътрематочното развиване.

Защо хората се прозяват?

По подигравка на ориста, проучванията демонстрират, че прозяването не е обвързвано с липса на сън или от досада. Напротив, това е инстикт, който предизвика мозъка да се разсъни или да се концентрира вниманието на човек. Процесът включва освобождение на хормони, които усилват сърдечната периодичност и бдителността за къс интервал от време.

Прозяването е потребно: в процеса на прозяване дихателните пътища се отварят и мускулите се отпускат. Прозяването облекчава напрежението, умората и подтиква мозъка. То предизвиква активността на слъзните жлези, възстановява кръвното налягане, усъвършенства настроението и оказва помощ за попречване на инфаркти и други сърдечни болести.

Счита се за обикновено да се прозявате по няколко пъти дневно: по този начин тялото се отпуска, възвръща и облекчава прочувствения стрес. Ако човек се прозява постоянно насън, то той е заел неуместна поза, уморява се доста, страда от хъркане или наднормено тегло.
Човек се прозява, когато почувства липса на О2, има потребност от мускулна подготовка или с цел да отпуши ушите си. Психологическите аргументи включват прочувствен стрес, безпокойствие или досада.

Филип Копилов, шеф на Института по кардиология към Университета „ Сеченов “ “ дава повече изясненост, по отношение на публикуваното мнение, че прозяването може да бъде предвестител на инфаркта: Феноменът прозяване е добре изследван. И няма безапелационни доказателства, че може да бъде обвързван с коронарна непълнота – инфаркт на миокарда. Даже в противен случай – както към този момент стана ясно, то може да ги предотврати.

Отначало бяха показани доста разнообразни теории в опит да се изясни прозяването, в това число известната доктрина за неналичието на О2. Всъщност, прозяването е признак, който е обвързван с регулирането на разнообразни цикли в тялото, като сън/ бодърстване, глад/ситост. Умората и неналичието на сън могат да бъдат свързани с прозяването, само че единствено ненапълно. То е нещо като преход от цикъла на бодрост към цикъла на отмора.

Прозяването е релативно остаряло физиологично събитие, което имат всички гръбначни животни. Като резултат от прозявката настава избрана мускулна контракция, която просто демонстрира прехода от един цикъл към различен.

Плюс това, има и избран обществен аспект на прозяването при маймуните да вземем за пример: то се включва, с цел да се избегне някакъв тип активност. Когато някой се прозява, това демонстрира на другите към него, че този човек има потребност да се „ изключи “. Друг добре прочут обществен аспект е известната „ инфекциозност “ на прозяването: човек стартира да се прозява, както и всички останали към него също стартират да се прозяват.

Има разнообразни неврологични положения, при които хората не могат да подтиснат прозяването. Връзката с исхемичната болест на сърцето обаче не е потвърдена.

Кога прозяването е рисково за здравето?

Честото прозяване може да бъде признак на доста болести, да вземем за пример вегетативно-съдова дистония, сърдечно-съдови болести, хронична хипотония, автоимунни болести и други.

Също по този начин, честото прозяване се случва при хора, които страдат от хронична мигрена, епилептици или такива, които са претърпели инсулт. Като предписание аргументите за нездравословното прозяване са съпроводени от други признаци: болежка в гърдите, безпокойствие, сухота в гърлото, кашлица.

Как да се справите с прозяването?

Естественото държание на тялото, което постоянно алармира, че има потребност от разпъване не е нещо, което постоянно провокира паника у хората. Ако това се случи в средата на работен ден или преди значима среща, отделете няколко минути за елементарни извършения, излезте на чист въздух, разходете се и осигурете на мозъка си доста О2. Дъвката или мощната чаша кафе също ще оказват помощ.

Не се предлага да блокирате прозявката и да потискате рефлекса, като компактно стискате челюстта. Това ще лиши тялото от спомагателната порция О2, която му е нужна сега.

Инфо: sport24.ru

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР