+++Смяната на цвета на каросерията благодарение на електрофоретичната технология, включена

...
+++Смяната на цвета на каросерията благодарение на електрофоретичната технология, включена
Коментари Харесай

BMW iX Flow е включен в списъка на TIME с най-добрите изобретения за 2022 г.

+++Смяната на цвета на каросерията с помощта на електрофоретичната технология, включена в Списъка на най-хубавите изобретения на TIME за 2022 година
+++ Потенциал за бъдещo приложение в интериора и екстериора на транспортните средства

TIME афишира своя годишен лист с най-хубавите изобретения, който включва 200 изключителни нововъведения. За да сформира листата, TIME приема номинации от редакторите и кореспондентите на TIME по целия свят посредством онлайн развой на кандидатстване, като обръща особено внимание на разрастващи се области – като промишлеността за електрически транспортни средства, зелената сила и метавселената. След това TIME оцени всеки кандидат по редица основни фактори, в това число автентичност, резултатност, упоритост и влияние.

Относно новия лист редакторите на TIME пишат: „ Резултатът е лист от 200 революционни изобретения (и 50 особено упоменати изобретения) – в това число изкуствен интелект за картографиране на живота, диаманти, направени от непотребния въглерод във въздуха, и най-мощния телескоп до момента – които трансформират метода, по който живеем, работим, играем и мислим за това какво е допустимо. "

Пълният лист е наличен тук: time.com/best-inventions-2022

Промяна на цвета с натискането на бутон.

BMW iX Flow с E Ink е неповторимо транспортно средство, способно да трансформира целия цвят на каросерията си с натискането на бутон показано за първи път на Consumer Electronics Show 2022 в Лас Вегас. Като дава опция за смяна на цвета на каросерията и проявление на разнообразни модели, BMW iX Flow отваря път към напълно нов метод за персонализиране на преживяването при шофиране.

Променливият цвят на екстериора има капацитет да способства за благосъстоянието в интериора и за успеваемостта на автомобила. Това се реализира, като се вземат поради другите качества на светлите и тъмните цветове, когато става въпрос за отразяване на слънчевата светлина и обвързваното с това усвояване на топлинна сила. Бялата повърхнина отразява доста повече слънчева светлина от черната. По подразбиране, нагряването на автомобила и отделението за пасажери вследствие на мощна слънчева светлина и високи външни температури може да бъде понижено посредством смяна на външния цвят в ярък колорит. При по-хладно време тъмното външно оцветяване ще помогне на автомобила да всмуква видимо повече топлота от слънцето.

И в двата случая селективните промени в цвета могат да оказват помощ за понижаване на нужното количество изстудяване или отопление от климатика на автомобила. Това понижава количеството сила, от което се нуждае електрическата система на автомобила, а с това и потреблението на гориво или електричество на автомобила. Следователно в напълно електрическо транспортно средство смяната на цвета според от времето също може да помогне за увеличение на пробега. В интериора технологията може да вземем за пример да предотврати прекомерното нагряване на таблото.

Самата технология E Ink е извънредно енергийно ефикасна. За разлика от екраните или проекторите, електрофоретичната технология не се нуждае от безусловно никаква сила, с цел да поддържа определеното цветово положение непрекъснато. Токът протича единствено по време на късата фаза на смяна на цвета.

Милиони капсули багра в персонализирана опаковка.

Електрофоретичното оцветяване се основава на технология, създадена от E Ink, която е най-известна от екраните, употребявани в електронните четци. Повърхностното покритие на BMW iX Flow с E Ink съдържа доста милиони микрокапсули с диаметър, равностоен на дебелината на човешки косъм. Всяка от тези микрокапсули съдържа негативно заредени бели пигменти и позитивно заредени черни пигменти. В взаимозависимост от определената конфигурация, стимулирането посредством електрическо поле кара белите или черните пигменти да се събират на повърхността на микрокапсулата, придавайки на купето на автомобила стремежи колорит.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР