Смрадликата /Cotinus coggygria Scop/ е едно от най-известните лечебни билкови

...
Смрадликата /Cotinus coggygria Scop/ е едно от най-известните лечебни билкови
Коментари Харесай

Смрадлика лекува куп болести

Смрадликата /Cotinus coggygria Scop/ е едно от най-известните лечебни билкови растения в нашата страна. Сигурно няма човек, който да не се е възползвал най-малко един път от мощните ѝ лековити качества. Позната е още под наименованията горска дъбовинка, тетра и кукуч. Смрадликата съставлява шубрак или високо до към четири метра дърво, което може да се открие измежду шубраци и дъбови гори. Вирее върху камениста, суха и варовита почва.

Смрадликата е публикувана в по-топлите елементи на нашата страна, най-вече до 800 метра надморска височина. Среща се и в Южна Европа.

Клоните на смрадликата имат червеникава гладка кора и жълта на цвят дървесина.

Листата имат елиптична или яйцевидна форма, с добре очевидно жилкуване. Отдолу листата са сивозелени, а от горната страна са тъмнозелени. Притежават присъща миризма, а през есента почервеняват. Цветовете на смрадликата са двуполови, бледозеленикави, събрани в съцветие.

Състав на смрадликата

Листата на смрадлика съдържат 25% галотанин, галова и елагова киселина. Етеричното масло на смрадликата има доста прелестен мирис, а химичният му състав е извънредно комплициран: камфен, линалеол, тирпенеол, алфапинен, мирцен. В стъблото на смрадликата се съдържа флавоноидът физетин. Съдържа танин, който е съсредоточен в листата.

Събиране и предпазване на смрадлика

За лечебни цели се събират листата, които би трябвало да се оберат при започване на цъфтежа, преди образуването на плодове. Те се откъсват доста деликатно, без да се мачкат или сушат. Хубаво е събирането да се прави заран, след повдигане на росата, при изсъхнало и слънчево време. Събират се единствено здравите и свежи листа, а най-подходящият интервал за това е сред юни и август.

Не бива също по този начин да се позволява листата да се овлажнят, тъй като в този случай губят огромна част от наличието на танини. Смрадлика може да се закупи от всяка една аптека, а съхранението ѝ е общоприетоо – добре опакована, на изсъхнало и ветровито място, надалеч от пряк достъп на слънчева светлина.

Ползи от смрадликата

Смрадликата има доста положително антисептично, противовъзпалително и затягащо деяние. Противовъзпалителното деяние на смрадликата я трансформира в универсално лечебно средство за един куп болести. За лекуване се употребяват най-вече листата от младите клончета на смрадликата.

Смрадликата е необикновено лекарствено средство при разнообразни остри и хронични възпалителни болести в устната празнина. Това са парадонтоза, афти, неприятен мирис, стоматит, възпаления на венците и други Смрадликата съвсем постоянно участва в съставна на пастите за зъби и водите за уста.

Баните със смрадлика са подобаващи при съществуване на хемороиди, само че най-често се употребяват за лекуване на настойчиво бяло течение /колпит/ под формата на влагалищни промивки.

Същото удобно деяние, смрадликата има и при цистит. Хубаво е промивките да се вършат по 2 пъти дневно.

Внимание! Ако сте родила скоро, не използвайте дамски душ! Просто се измийте с лечебната запарка.

Смрадликата е една от най-ефективните билки във връзка с кожни раздразнения като екземи, кожни рани, циреи, отоци, потене на краката и сходни.

Народна медицина със смрадлика

В българската национална медицина смрадлика се употребява при кръвохрачене, инфектиране на стомаха и червата, при диария, бъбречни болести, хемороиди, киселини в стомаха.

За вътрешно приложение се слага 1 с.л. листа от билката в 500 мл вода. Оставя се да ври 10 минути и се пие по 1 ч.ч., четири пъти дневно. За бани от смрадлика, които се ползват при гореизброените положения – бяло течение, постепенно зарастващи рани, болести в устната празнина, циреи, потене на краката се прави следната запарка:

1 претъпкана супена лъжица листа от смрадлика се заливат с 500 мл вряща вода и се оставя да ври по този начин 5 минути. Маха се от котлона и след изстиване се прецежда. С получената примес се вършат бани, промивки, гаргара веднъж на ден. Може да употребявате отварата при измръзване и подсичане.

Билката има мощно антигъбично деяние. Може да вършиме бани или компреси с запарка от смрадлика, с цел да се отървете от гъбичките.

Може да употребявате запарка от смрадлика при варицела. Нанесете компрес, който ще спре досадния сърбеж и ще понижи мъчителното чувство.

Разкрасяване със смрадлика

При сензитивна кожа смрадликата може да се употребява доста постоянно, тъй като освен ускорява защитните функционалности на кожата, само че и отстранява неприятните чувства за обтягане и стопляне, както и зачервяване на кожата на лицето. Ако решите доста елементарно може да си приготвите маска за лице в домашни условия.

Измийте и леко намачкайте малко количество листа от мащерка и прибавете към тях мед, по опция липов. Разбъркайте и нанесете върху кожата на лицето, оставете да работи 20-тина минути. Отмийте с хладка вода и хидратирайте кожата с подобаващ крем.

Комбинацията сред мащерка и смрадлика се употребява за мазна кожа. Смесете равни количества от билките, залейте с 500 мл вряла вода. Прецедете и съхранявайте готовата запарка на хладно място. Може да употребявате като почистващ тоник за лице за кожа, склонна към омазняване.

Може да третирате гнойни пъпки, циреи и мъчно заздравяващи рани със смрадлика и на сутринта да не ги видите върху кожата си. При отекли и подути крайници, смрадликата още веднъж ще е се притече на помощ, освобождавайки краката от насъбраното напрежение и надлежно - от подуването.

При инфектиране на клепачите нанесете няколко капки запарка от смрадлика и скоро казусът ще изчезне. Това лекуване е извънредно дейно при ечемик. Може да измиете окото с запарка или да поставите марля, напоена с отварата, за към 15 минути.

Ако страдате от акне, може да си купите козметичен артикул - крем за лице, лосион, тоник с дестилат от смрадлика, с който да почиствате кожата всекидневно. Ако разполагате с билката, още по-добре. Направете парна баня с листа от смрадлика, която ще отвори запушените пори. След това нанесете малко от отварата на памучен тампон и минете с него засегнатите зони по лицето. Оставете за 15-20 минути и измийте лицето с вода.

Смрадликата е съставка на редица кремове за лице, ръце, крайници, кремове за интимни промивки и такива против подсичане. Смрадликата се употребява за лекуване на акне: направете компрес от 50 г смрадлика, които врят 20 минути в 2 с.л. вода.

В студено време е доста значимо да употребявате козметика със смрадлика. Кремовете със смрадлика поддържат кожата здрава и я пазят от нападателните условия на студените месеци.

Вреди от смрадликата

Смрадликата може да се употребява за вътрешно приложение единствено в дребни количества, тъй като в противоположен случай може да се получи мощно дразнене на вътрешните лигавици. Някои считат, че даже не трябва да се употребява за вътрешно приложение, а единствено за външни промивки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР