Смолян. Над 700 порции курбан бе раздаден вчера на пътя

...
Смолян. Над 700 порции курбан бе раздаден вчера на пътя
Коментари Харесай

Курбан за безаварийно пътуване бе раздаден на пътя Смолян – Пловдив

Смолян. Над 700 порции курбан бе раздаден през вчерашния ден на пътя Смолян – Пловдив срещу жертви в произшествия по пътищата. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян . Тази година курбанът е и в памет на жертвите от рейса на Автомагистрала „ Струма “. Молебен за здраве отслужи Смоленският свещеник Висарион в съслужение със свещеници от Смолян и Чепеларе. Духовниците осветиха курбана и 2000 икони – ключодържатели с лика на Света Богородица, магнити-икони, както и стикери за коли, призоваващи към пътна сигурност. На събитието участваха регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев, консултант на министъра на външните работи на Р Северна Македония у нас Юфтим Спахию, Николай Иванов – ръководител на УС на Българската браншова асоциация за пътна сигурност, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи – Смолян ст. комисар Николай Димов и други

Областният шеф на Смолян благодари на кмета на Забърдо за спазената за поредна година традиция. „ Пътят Асеновград – Смолян е извънредно рисков, доста претрупан и се надявам, че страната в идващите години ще предприеме дейности по неговото разширение с трета, даже четвърта лента. Изключително претрупан е и през днешния ден пътят Смолян-Пловдив. Както виждате има колони от коли и в двете направления. “, сподели Стефан Сабрутев.

„ С самодейността желая да заявим, че е нужна по-голяма отговорност от всички, чиято активност е обвързвана с сигурността на пътищата ни, както и от всички участници в придвижването “, сподели кметът на Забърдо Валентин Черпоков, по чиято самодейност за 15-та поредна година преди Нова година се прави този курбан за по-малко жертви по пътищата.

„ Това събитие през днешния ден тук демонстрира, че сред двете страни има доста повече ползи, в сравнение с са разликите. Това го демонстрира и многочисленият народ, който е тук на събитието, за което персонално благодаря доста, че отдават респект на жертвите “, сподели от името на Р Северна Македония Спахию. Той благодари в словото си на екипа на Пирогов и организацията на страната в нещастието с рейса.
„ В момента сме едни от „ водачите “ по жертви и тежко ранени в Европа. В част от северозападните страни статистиката демонстрира, че хората умират три пъти по-малко, в сравнение с ние по пътищата. Пътната сигурност би трябвало да бъде изведена като първи и главен приоритет “, сподели Николай Иванов- ръководител на УС на Българската браншова асоциация за пътна сигурност.

Областният шеф на Смолян разяснява и вредите от бедствието, от което пострадаха доста общини в региона.
Към момента на страната са предоставени описи с подробни количествени сметки за вреди от над 9 млн. лева „ Очакваме вредите да се усилят, защото в този момент, поради снега, доста от тях са скрити. Проверяваме положението на язовирите и се надяваме дъждът да бъде по-малко, тъй като чакаме 50-60 л/кв. м, а и времето е топло и снегът, който е изпод се топи “, сподели Сабрутев. Той съобщи, че е водил диалози с Министерски съвет и е декларирано, че ще има средства след Нова година за премахване на вредите, като ще се направи ремонта на пътя за Триград. Към момента е показан непълен план, който се чака да се добави и незабавно след празниците да стартира ремонта. Има обходен маршрут по горски пътища и през него Триград ще се доставя с хранителни артикули. Специално за възобновяване на пътя към Триград плановете сочат, че са нужни към 800 000 лева С тази средства ще се възвърне напълно пътя, както е бил в началото, сподели още регионалният шеф на Смолян.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР