Смолян. Алпинисти монтират анкери, за да бъдат поставени вискоякостни мрежи,

...
Смолян. Алпинисти монтират анкери, за да бъдат поставени вискоякостни мрежи,
Коментари Харесай

Зам.-министър Валентин Йовев: Започнахме укрепване на свлачището по пътя Смолян-Мадан

Смолян. Алпинисти инсталират анкери, с цел да бъдат сложени вискоякостни мрежи, които да предотвратят сриването на скална маса по пътя Смолян – Мадан в региона на с. Тикале. След това ще пристъпим към ограничения за трайно подсилване. Целта ни е придвижването да бъде пуснато до 15 септември. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев, оповестиха от пресцентъра на министерството . Днес той беше в област Смолян, където дружно с регионалния шеф Недялко Славов и заместник-областния шеф Владимир Гърбелов инспектира свлачището по пътя за с. Забърдо и срутището в региона на с. Тикале, което попречва придвижването по път ІІ-86 Смолян - Мадан. Зам.-министър Йовев сподели още, че се изготвя задание за осъществяване на социална поръчка за избор на реализатор, който да извърши изцяло подсилване на рисковия сектор, с цел да се откри трайно решение. Според предварителните планове укрепването ще коства към 7-8 млн. лева Временното подсилване с предпазни мрежи ще коства към 1 млн. лева
В региона е записано и ново свлачище, което е засегнало основния тръбопровод, снабдяващ 6 обитаеми места. Според Костадин Тотев от ВиК – Смолян са подхванати ограничения за изместване на засегнатия тръбопровод, с цел да не останат хората без вода. Още на следващия ден ще се направи връзка по ново трасе, като превключването ще трае към 1 час. „ Хората няма да усетят проблем с водата, до момента в който изместваме водопровода, тъй като във водоемите на селата има задоволително количество вода “, безапелационен бе той.
Ръководителят на експертната работна група, ангажирана с подсилване на свлачището, доцент доктор Стефчо Стойнев – началник на катедра „ Хидрология и инженерна геология “ в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ разяснява, че следва засегнатият сектор да бъде интензивно нормализиран, с цел да се разчисти. Данните сочат, че секторът се намира в умерено положение. „ Основната цепнатина, която прегледахме през днешния ден не сподели развой на активизация, което значи, че построената по-рано завивка на пукнатината, не е дала опция да се инфилтрира доста количество вода, което е причина, макар проливните дъждове, да няма активизация на процеса. Данните от мониторинговите геоложки наблюдения, които правим, демонстрират едно едва изкривяване, в границите на естествения порядък за подобен развой, само че няма активизация. Това е доста значимо, тъй като ще разреши да се правят укрепителни действия. На този стадий няма въздействия и от на следващия ден може да започват всички действия за спешно стабилизиране и подсилване на сектора, уточни доцент Стойнев.
Той добави, че секторът, който се нуждае от трайно подсилване, е от разклона за Тикале до новия срутищен сектор в съседство, като за задачата ще се построи укрепително оборудване. Идейните решения плануват създаване на подпорна стена, която ще укрепи откоса и ще улавя обособени скални блокове, които да не могат да падат върху пътното платно и да заплашват сигурността на преминаващите. „ Скалата разрешава да се работи интензивно и бързо и до 15 септември ще би трябвало да приключим този сектор “, увери той.
Заместник-министърът заяви, че по-рано през днешния ден се е образувало ново свлачище по пътя Асеновград – Смолян, преди отклонението за Лъки. Създадена е организация за отклонение на придвижването през Кричим. Сигналът за него е подаден на тел. 112 и е признат от Агенция “Пътна инфраструктура “. Веднага е почнало обезопасяване, с цел да бъде разчистен пътят.
Продължава свличането на скална маса в с. Забърдо, където е оповестено отчасти бедствено състояние, осведоми още районният зам.-министър. Той означи, че макар поставените предупредителни знаци туристи минават през рисковия сектор, рискувайки живота си. „ Рискът не си коства, тъй като и сега пада скална маса. Докато не успеем да пуснем придвижването в едната лента е по-безопасно да се минава пешоходно “, разяснява още зам.-министър Йовев и добави, че е основана организация за контролиране на придвижването с полиция. Заместник-регионалният министър осведоми още, че ще се търси финансиране по линия на фонда за бедствия и повреда за подсилване на свлачището, тъй като общината няма финансови благоприятни условия.
Областният шеф на Смолян Недялко Славов заключи, че все още частичното бедствено състояние остава за общините Чепеларе и Девин. Общинският спешен щаб в Чепеларе ще реши какво да се прави с разчистването на пътя за село Забърдо. Предстои всеки миг пътят за село Осиково да бъде възобновен, с цел да се обезпечи достъп до хората. Проблем има с наводнени 7-8 къщи в самото село.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР