Смокините са много сочни и сладки плодове. Сочността им се

...
Смокините са много сочни и сладки плодове. Сочността им се
Коментари Харесай

Смокинята – хранителна стойност и полезни качества

Смокините са доста сочни и сладки плодове. Сочността им се дължи на високото наличие на вода, което е сред 60 и 80 на 100, когато плодовете са пресни. За смокините умерено можем да кажем, че се топят в устата. Сладостта им се дължи на високото наличие на захари. То е сред 15 и 20%, като е формирано най-много от глюкоза и фруктоза.

Пресните плодове не са трайни, само че може да се сушат. Сушените смокини също са доста вкусни, а и устоят дълго. Смокините са богати на фибри, като в 100 грама пресни плодове има 3 грама фибри. В сушените наличието на фибри е 15 грама за 100 грама плод.

Освен че са доста вкусни, смокините са и извънредно потребни. Съдържат редица значими за здравето микроелементи като калий, калций, магнезий, фосфор, манган, желязо, мед. Сладките плодове са богати и на витамини, измежду които А, С, Е, К, В1 и В2. В състава на смокините влизат и белтъци и органични киселини.

Смокините имат редица изгоди за здравето и необятно приложение. Препоръчват се при анемия, сърдечно-съдови болести, нараснало кръвно налягане. Смокините оказват помощ и за нормализиране на сърдечния темп, потребни са и при тромби. Средство са за нормализиране на кръвната захар, тъй като съдържат влакнини, забавящи усвояването на глюкозата.

Богати са на пектини, които оказват помощ за изхвърлянето на мазнините и холестерола. Хората с висок холестерол би трябвало да ядат смокини, тъй като спомагат за свалянето му. Консумацията им се предлага и при болести на далака, жлъчката и черния дроб. Освен това пектините се свързват и с йоните на тежките метали като олово, живак, кадмий.

Смокините са известни с леко слабителното си деяние, което ги прави подобаващи за ястие при запек. Заради високото си наличие на фибри са потребни за храносмилането. А дребните зрънца на смокините извличат газовете от стомаха и червата.

Вкусните плодове имат детоксикиращо деяние и обезвреждат резултатите от напрежението. Помагат и при битката с непотребните килограми, тъй като основават чувство за задоволеност.

Не единствено плодовете са потребни. Смокиновите листа имат антибактериално, противовъзпалително и противогъбично деяние, а белият сок от листата и клонките се употребява против брадавици.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР