Смилянският боб стана повод за словесна престрелка между хора от

...
Смилянският боб стана повод за словесна престрелка между хора от
Коментари Харесай

Смилянският боб скара родопчани с министерство

Смилянският фасул стана мотив за словесна престрелка сред хора от едноименното село и Министерството на туризма. Причината е в взаимен план на ведомството и земеделското министерство за електронна листовка, посредством която да се притеглят туристи в другите райони на страната. Хора от Смилян обаче забелязали, че брушурата " Сподели България ", в раздела за Източните Родопи, в който се включват областите Хасково, Кърджали и Ивайловград, се популяризира присъщото за там ядене " салата от смилянски фасул ".

" Възмутен съм от неналичието на географски знания за районите в България от страна на специалистите, взели участие в подготовката на изданието. Названието " смилянски фасул " не съществува. Регистрираната словна марка е " Смилянски боб " - марка, записана в Патентно ведомство. А това название може да се употребява за бобовите култури и производни от нея артикули отгледани и създадени в географския регион " Долината на Горното поречие на река Арда ", т.е в землищата на селищата, ситуирани по двата бряга на р. Арда - от с. Бяла река, Община Рудозем, през Смилян, Кошница, Могилица, Арда, Горна Арда и съставните им махали. Географски нито Община Смолян, нито Община Рудозем принадлежат към Източни Родопи ", написа във Фейсбук секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

Остро реагират на " салатата от смилянски фасул " и от кооперацията, която е притежател на марката Смилянски боб. " Особено държим на словната марка " смилянски ". Ние нямаме срещу да се продават какви ли не артикули, всевъзможни, в това число и боб, само че да не носи марката " смилянски ", когато не е от нашия регион. За мен е неприемливо да се вършат спекулации и клевети в тази посока, още повече в случай че това става от държавни органи ", разяснява и Сафедин Чикуртев, някогашен кмет на Смилян и ръководител на кооперацията, съобщи " Дарик ".

От Министерството на туризма обаче отвръщат, че нито брошурата е отпечатана в окончателния си вид, нито пък са желали да приписват на различен район присъщия боб, който към този момент е и запазена марка. От там означават също, че при съставянето на работния вид на са употребявани присъщи за другите райони ястия, а не продуктите, от които са направени.

" Министерството на туризма акцентира, че не е включвало фамозния смилянски боб в листовка или издание. Салатата от смилянски боб е измежду най-характерните и обичани специалитети в Родопите и по тази причина бе предложена да бъде част от една от 12-те винено-кулинарни дестинации на България, които Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите показаха като концепция. Този характерен артикул влезе в единствената за Родопите дестинация дружно с други присъщи за района специалитети като родопското чеверме, пататника, клина и прочие, които не са характерни единствено за обособени селища. Редица естествени и културни забележителности – като долмените и тракийските светилища да вземем за пример, също са характери за целия район, а освен за покрайнините на обособени негови села или градове. Това е и задачата на плана – да улови духа и общото за географските елементи на България ", се споделя в позицията на туристическото ведомство.

" Забележително е, че тези артикули се загатват в дестинациите, а това ще направи района още по-популярен. Всяко ненужно и безусловно вторачване на локалните общности би помрачило положителния план и задачата на плана – да улови духа и общото за географските елементи на България.

В този смисъл смилянският боб несъмнено е завладяване на Смилян, само че е горделивост за целия Родопски край ", споделят още от министерството на Николина Ангелкова.

От там допълват още, че планът за винено-кулинарните дестинации не е финален, нито е листовка или издание, а идейно предложение на двете министерства, което занапред ще се разисква обществено в елементи. На идни 6 кръгли маси по райони той ще се доразвие и конкретизира. " Местните общности са специалистите, които ще уточняват детайлите по плана и несъмнено ще се вземе под внимание тяхното мнение, в това число дали да се употребява думата боб или фасул. Едва тогава планът ще бъде финализиран ", споделят още от министерството.

От там прецизират и че началните оферти за присъединяване в дестинациите са били посочени от експерти в кулинарния и винения отрасъл взаимно с специалисти на Министерството на земеделието, храните и горите. Целта не е била да се предлагат предпазени и патентовани марки, а да се усетят ароматът и усетът на обособените географски области на страната, които вършат пребиваването в тях незабравимо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР