България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане

...
България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане
Коментари Харесай

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, смята управителят на БНБ

България няма да успее да извърши всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза отчетът за конвергенция. Това сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото. Политическата рецесия е съществена причина за забавянето на страната ни, уточни Радев.

Българската национална банка и банковият бранш ще бъдат изцяло подготвени до края на годината за въвеждане на еврото, само че това не е задоволително в чисто механически и логистичен проект, разясни шефът на Българска народна банка.

„ Маргиналните тематики изместват същинския дневен ред на страната. Мащабът на загубата се мери не с милиони, а с милиарди. България допустимо най-скоро би трябвало да приключи европейската интеграция с присъединение към еврозоната “, акцентира Радев.

Гуверньорът изясни, че България има дългогодишна история в процеса с някои научени, само че и други ненаучени въпроси. „ България в огромна степен беше основател и водач в последния стадий от разширение на еврозоната през 2018 година През последните години се лутаме в лабиринта на политическата рецесия ", сподели още шефът на Българска народна банка.

До огромна степен сме механически подготвени. Подготовката на комерсиалните банки върви по проект, а монетният ни двор е изцяло подготвен. В развой на възобновяване е автопаркът от транспортни средства. Българска народна банка и Банковият бранш сигурно ще бъдат изцяло подготвени до края на годината “, акцентира той. По думите му, още работа има във връзка с небанковия финансов бранш и ограниченията против изпирането на пари. Според Радев трябват 4 ограничения: 

- Възстановяване на политическите контакти по тематиката, защото съгласно Радев в този момент връзките са единствено протоколни

- Връщане на пътя на фискалната консолидация, което е извънредно значимо за Българска народна банка

- Възможно най-бързо приемане на Закона за въвеждане на еврото

- Ускоряване на работата по оставащите условия и техническата подготовка на изпълнителната власт

Стратегическата цел за България е да извърши изискванията за участие в еврозоната до края на годината, уточни министърът на стопанската система Петко Николов.

„ Българската администрация работи интензивно за цялостното въвеждане на европейските условия в законодателството за подготовка на българските предприятия и потребителите за прехода към новата валута ", изясни Николов.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР