Смилянският боб е може би най-известният сорт боб у нас.

...
Смилянският боб е може би най-известният сорт боб у нас.
Коментари Харесай

Характерни особености на смилянски боб

Смилянският фасул е може би най-известният вид фасул у нас. Именно това е повода с името му постоянно да се злоупотребява. Поради това е добре да знаем кои са неговите присъщи особености, с цел да не го объркаме с някой различен, най-много импортиран от чужбина вид фасул.

Смилянският боб е вид фасул, който се отглежда единствено и само в родопското село Смилян. Той е предпазен с патент и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с огромни размери. Те се топят в устата.

Освен това са заредени с редица потребни съставки. Поради това интернационалното придвижване за здравословно хранене Slowfood е взело под крилото си смилянския фасул.

 Ястие със Смилянски фасул

Представители на придвижването са се заели с нелеката задача на наложат смилянския боб като запазена марка, с цената на доста средства. Планувано е създаване на пакетажен завод за боб в село Смилян, където продукцията на локалните производители ще се подлага на инспекция за качество.

Пакетираните артикули ще се отбелязват с холограмен знак за предпазена марка, до която ще бъде сложена и емблемата на Slowfood. По този метод смилянският фасул ще стане ясно разпознаваема стока на българския пазар.

В село Смилян годишното произвеждане на боб е 20-40 тона боб. Това не разрешава развиване в международен мащаб. За локалните производители обаче е задоволително да се утвърдят на родна почва и измамите да спрат.

 Боб от Смилян

Характерните особености на смилянския фасул са усетът и изгодите, които носи на организма. Село Смилян се намира в Родопите, по горното течение на река Арда. Районът, в който вирее бобът, се характеризира с мека зима и хладно лято. Основни фактори, които въздействат на качеството му, са географското разположение, въздухът и надморската височина.

Смилянският фасул е измежду дребното, а скоро може би ще остане единственият, при чието развъждане не се употребяват изкуствени торове, пестициди и инсектициди. Селекцията е естествена и се прави от хората, всичко се обработва ръчно.

Всяка есен в Смилян се организира фестивал, отдаден на бобеното растение. Гостите от цяла България и чужбина годишно остават удивени от най-причудливите ястия с боб, типични за селото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР