Сметната палата извърши одит за съответствие на изпълнението на обществените

...
Сметната палата извърши одит за съответствие на изпълнението на обществените
Коментари Харесай

Сметната палата: Договорите, сключвани от Автомагистрали, са редовни, но видоизменени

Сметната палата извърши одит за сходство на осъществяването на публичните поръчки, предоставени на " Автомагистрали " в интервала от 1 януари 2016 до 31 декември 2020 година. Одитът беше предоставен на Сметната палата с решение на 45-ото Народно заседание.

Председателят на Палатата Цветан Цветков сподели в " Денят стартира ", че за интервала на одита " Автомагистрали " са работили по 14 контракти за осъществяване на строително-ремонтни действия, свързани с подсилване на свлачища, създаване и доизграждане и модернизиране на сектори от републиканската пътна мрежа.

" 4 от тези 14 контракти са предоставени от АПИ непосредствено, по омекотен ред на " Автомагистрали ". Тъй като е решило, че " Автомагистрали " разполага със лични запаси, личен състав и строителна техника, с които да извърши сама строително-ремонтните действия по тези контракти ",обясни Цветков.

Това по думите му не е нарушаване, само че на процедура се е получило заобикаляне на закона, защото към датата на подписване на контракти и след това при осъществяване на тези контракти " Автомагистрали " не е разполагало с нужния личен състав и с нужната техника. И даде образец с един от договорите, който касае автомагистрала " Хемус " - с цел да го извърши, сдружението е трябвало да разполага с 2400 души личен състав и строителна техника от 600 единици, 15 индустриални бази и два полигона за греди.

" Те не са разполагали с тези запаси и това е наложило " Автомагистрали " да подписват спомагателни контракти с трети страни, които да изпълнят тези ремонтни действия. Прави усещане, че тези контракти са сключвани в края на годината и единствено в границите на 2-3 дни по-късно са превеждани обилни по мярка предплатени средства ", разяснява Цветков.

Не става въпрос за документна машинация. Той посочи, че " Автомагистрали " има право да подписва контракти с трети страни, само че за наем на техника. Това, което е открил одитът, е, че те са сключвали контракти освен за наем на техника, само че тези контракти са били съпроводени с личния състав, който обслужва тази техника. Така се получава контракт за осъществяване на строително-ремонтни действия.

" Избягва се осъществяване на открити процедури по закона за публични поръчки. Спестява се време. Не приказваме за корупционна процедура, а за правила в бюджетирането. Средствата са предоставени на Министерството на районното развиване и благоустройството в края на годината, те са ги дали надлежно на АПИ и в случай че АПИ е трябвало да организира открити процедури, е щяло да отнеме няколко месеца ", разяснява ръководителят на Сметната палата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР