Сметките за парно на хората в столицата от години изглеждат

...
Сметките за парно на хората в столицата от години изглеждат
Коментари Харесай

Сметките на Топлофикация София пак влязоха в зоната на здрача

Сметките за парно на хората в столицата от години наподобяват мистериозни и подозрителни, само че тази година „ Топлофикация София “ надмина себе си и доближи равнище вид „ Енигма “. След началото на летния сезон, който е и изравнителен, всички радиатори в столицата бяха засечени от топлинните счетоводители. На някои места засичането се случи още в първи дни на май, само че пък изравнителните сметки дойдоха чак края на септември.

Какво се случи? Комбинация от няколко фактора просто трансформира в безусловно неразбираеми сметките на хората, а това в допълнение подкопа дребното останало доверие в общинската топлофикационна компания.

Изчисления и преизчисления

Проблемите за софийското сдружение започнаха след оповестеното 40-процентно понижение на цената на природния газ при започване на март. Настъпи суматоха по какъв начин тъкмо ще се понижат сметките и всички депутати и специалисти не помниха, че Топлофикация издава планирани фактури. Така се стигна досега столичното парно да преизчислява старите си планирани сметки за сезон 2019-2020. Резултатът от това упражнение е, че във фактурата за септември част от клиентите виждат три интервала за отчитане, без даже да е включен предходния месец август. И най-после идва сметката, в която има бомбастични числа, само че и успокоението, че това е платено, нормално.

После става забавно, тъй като идват редовете с взетите прихванати суми и кредитни вести за интервал от година обратно. Именно в тези редове се крие разковничето какъв брой тъкмо средства е върнала „ Топлофикация София “ от понижената цена на природния газ, без несъмнено думите „ природен газ “ да са упоменати във фактурата.

<!--[if--> <!--[endif]-->

И откакто човек сякаш е схванал, че се е издължил за парното, идва втора фактура от "Топлофикация София ", с различен интервал на отчитане – този за август. А занапред ще има и още преизчисления, само че за идващите фактури. И като стана дума за фактури, около рецесията с ковид на доста места изобщо стопираха да носятне се носят сметките на топлофикационното дружество.

На този декор са изцяло основателни рецензиите на националния омбудсман Диана Ковачева за неразбираемите сметки за парно. Впрочем от столичната компания сами признаха, че тази година имат усложнения със сметките. Говорителят й Елизабет Павлова наскоро изясни пред Българска национална телевизия, че след назначената повторна инспекция на сметките и изравнителните данни се оказва, че 24% от фактурите би трябвало да се вършат отначало. Всичко това се случва на прага на новия отоплителен сезон.

Проблемни поправки

Напоследък недоверието на потребителите се ускори още повече, откакто тръбите на „ Топлофикация София “ започнаха да се чупят още преди да е настъпила зимата. Показателен е казусът в кварталите "Дървеница ", "Студентски град " и "Мусагеница " – хората там философски изкараха по два месеца без топла вода през лятото, с цел да се направи ремонт на топлопровода. Сега обаче тръбата се спука на друго място и част от тези клиенти още веднъж останаха "на изсъхнало ". Подобни повреди стават периодичен поради неналичието на задоволително вложения в топлопреносната мрежа. И тази година проектът за ремонтите на столичното парно не бе изпълнен до дъно, което може да е причина за нови проблеми с услугата през зимата.

При финансовите загуби, които търпи сдружението, по-оптимистични вероятности не се обрисуват. Само за 2019 година "Топлофикация София " е "на минус " с 82,6 млн. лева и за 2020-та не се чака нищо по-добро. При това положение даже и инспекциите на КЕВР за осъществените поправки на мрежата мъчно биха помогнали. А потребителите ще стават все по-взискателни.

Алтернативни форми на отопление

Напълно е допустимо и консуматори да се откажат от услугите на столичното парно. Според данни на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР), най-евтиното отопление може да бъде с термопома и то да коства под 5 ст./квтч. Следващият най-евтин вид е с климатик клас А. Тези сметки са при изискване, че към този момент е изплатена направената първична инвестиция в термопомпа. Иначе най-евтино излиза отоплението на твърдо гориво – въглища, дърва и пелети, а по-късно идва климатикът, природния газ и термопомпите. Сметките на АУЕР са направени при разнообразни хипотези, в това число и до каква степен добре е изолиран даден дом или кооперация и дали са заменени най-малко прозорците.

От АУЕР не са считали какъв брой коства отоплението с централно парно, само че към този момент е видно за всички, че тази услуга е съпоставима с цените на другите енергоносители и не излиза чак толкоз на ниска цена. Преимуществото е, че при потребление на парно не се замърсява въздуха и потребителят не си товари сметката за ток на жилището през зимата.

За страдание клиентите на топлофикациите у нас нямат право да избират дали да употребяват услугите на парното, или да преминат на природен газ. Причината е, че в градовете, където към този момент има построена топлопреносна мрежа, не се прави газоразпредлителна система. Така двата най-разпространени разновидността за отопление в цяла Европа у нас даже не се конкурират.

Неуспехи на свободния енергиен пазар

Столичното парно търпи загуби и по линия на свободния енергиен пазар. От компанията се надяваха да покачат приходите си като продават ток посредством енергийната борса, само че и това е на път да се провали. Наскоро „ Топлофикация София “ скапе договорката за продажба на електрическа енергия, а повода за това бе противоречиво извършен търг. За него първи алармираха от бизнеса у нас. От 1 октомври общинското сдружение трябваше да стартира да продава електрическа енергия на неизвестен заради борсовите правила търговец на ток по цени, които са със 17% под пазарните сега. Това трябваше да стане по силата на контракт, подписан на 16 юли.

На 24 юли Асоциацията на организациите на българските работодатели алармира за продажбата на електрическа енергия на занижени цени, която може да докара до загуби от 2.2 млн. лева за "Топлофикация София “. Данните за прекратения търг бяха оповестени от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

След абсурда столичното парно ще продава електрическата енергия си единствено на пазар „ Ден напред “ на енергийната борса. Очаква се „ Топлофикация София “ да организира нов търг за дълготрайни продажби, само че към момента не е ясно по кое време тъкмо ще се случи това.

За страдание проблеми с централното парно има и в други градове у нас. През миналия сезон Топлофикация Велико Търново остави на студено през март огромна част от потребителите си. Аварии има и в други градове поради амортизираната мрежа. В същото време компании с опит в бранша съумяват да притеглят нови клиенти. Такива са сдруженията в Пловдив, Варна, Бургас и Сливен, където се регистрира растеж на клиентите на централно отопление. Тези топлофикации обаче са в пъти по-малки от столичната, в която също се регистрира растеж на присъединените клиенти.

Факт е, че столичното сдружение се нуждае от бързи промени, тъй като е финансово закъсало от години. Това пречи да се дава съответна услуга и кара хората да недоволстват по отношение на цените за услугата. А за приватизация на компанията се приказва от години, само че нищо не е направено по въпроса.

Пламен Симеонов

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР