Сметките в банките автоматично ще бъдат преобразувани от лев в

...
Сметките в банките автоматично ще бъдат преобразувани от лев в
Коментари Харесай

БОМБА! Шефът на БНБ каза какво ще стане със сметките в лева: Две седмици преди въвеждане на еврото…

Сметките в банките автоматизирано ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута, акцентира шефът на Българска народна банка Димитър Радев в обявата си в бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки, съобщи БНР.

Всички средства в лв. по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите снабдители на платежни услуги ще бъдат преобразувани гратис в евро, излиза наяве от обявата.

Две седмици преди датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще стартира авансово да зарежда банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна, излиза наяве още от обявата на гуверньора Димитър Радев. В същия интервал банките ще стартират да доставят търговците и „ Български пощи “ ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – така наречен вторично авансово зареждане.

След въвеждането на еврото през първите 6 месеца банките (заедно с „ Български пощи “ ЕАД) наложително ще дават безвъзмездна обмяна на банкноти и монети от лв. в евро.

След приключването на първите 6 месеца до 1 година от въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лв. в евро, като към този момент ще могат да ползват такса за тази услуга.

След приключване на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лв. в евро, още веднъж с опция за използване на такса за тази услуга, ще се дава от банките по тяхна преценка.

Българска народна банка ще продължи да обменя банкноти и монети от лв. в евро гратис и безсрочно.

В обявата си Димитър Радев обрисува политическата конюнктура като главен риск пред приемането на еврото с целева дата 2024 година.

Въвеждането на единната валута е изведено като главен приоритет и от служебния министър на финансите Росица Велкова, която също има обява в банковия бюлетин. Министерството и Българска народна банка работят в тясно съдействие.

Преди няколко дни Велкова съобщи, че е обнадеждена за напредването на нужните законови промени. Тезата ѝ бе изразена преди анонса на Българска социалистическа партия, че ще върнат мандата при започване на идната седмица.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР