Сметките ще са много по-високи, защото Топлофикация София не може

...
Сметките ще са много по-високи, защото Топлофикация София не може
Коментари Харесай

Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи, Булгаргаз е в катастрофално положение

" Сметките ще са доста по-високи, тъй като " Топлофикация София " не може да заплаща ". Това съобщи някогашният министър на енергетиката Александър Николов в студиото на Би Ти Ви.

Според Николов хората са останали сюрпризирани от зимата и ниските температури, по тази причина и си изясняват по-високите сметки с времето. Трябвало обаче да се обърне внимание по какъв начин действа системата – тематика, която била неуместна за доста хора. Да се отговори и на въпросите от кое място България се доставя с газ, какви са цените на интернационалните тържища по отношение на " Булгаргаз " и по какъв начин се оправя самият " Булгаргаз ".

" Булгаргаз " е в пагубно състояние. Тези неща съм ги изложил пред българския съд ", добави ексминистърът. До тези изводи е стигнал освен той, само че и инспекторът на компанията. А под " пагубно състояние " Николов има поради банкрут.

Вероятна причина да се стигне дотук е, че когато " Булгаргаз " се доставя със доста по-високи цени по отношение на интернационалните пазари, губи пазарен дял. След това не може да продава на отворен пазар и стартира да продава на загуба. " За 2 година се изговориха за това толкоз неистини и нелепости. Не се обърна внимание на европейските регулации, какво би трябвало да се прави по време на война, прекъсване на газа България-Полша ", изясни Николов.

Въпреки че в микса си " Булгаргаз " има азерския газ, който е на ниска цена, е принудена да продава по-скъпо в сравнение с отворения пазар, тъй като се " подписват странни контракти ". Отшумял е и диалогът по какъв начин е изработен стратегическият контракт, който остана без обзор, и какви са загубите по него. По думите на някогашния енергиен министър загубите в докладите са скрити под перото " Външни услуги ". Тези вреди може да надвишават 800 млн. лева Никой не е повдигнал и въпроса за предоговаряне на изискванията.

" Топлофикация София " не е рекламирана през последните 10 година Купува от " Булгаргаз ", която продава по-скъпо от свободния пазар. " Топлофикация " обаче не е наложително да го прави. " Плащаме сметки, които не би трябвало да плащаме в техния си размер ", изясни Николов и добави, че с цел да работи сдружението дейно, би трябвало да има обикновено управление и да купува допустимо най-евтиния запас. На този стадий и двете не били факт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР