Сметаната е един от най-калоричните и хранителни млечни продукти. Тя

...
Сметаната е един от най-калоричните и хранителни млечни продукти. Тя
Коментари Харесай

Да си направим домашна сладкарска сметана

Сметаната е един от най-калоричните и хранителни млечни артикули. Тя се е изготвяла от епохи, като методът за изработката й е бил единственият наличен за предишното – от охладеното мляко се е свалял каймакът и се е оставял да престои на студено.

Така се е получавала едно време сметаната. Днес сметаната се подготвя по разнообразни способи, като тя може да се направи даже и в домашни условия. Сладкарската сметана се разграничава от елементарната по това, че в нея се прибавя авансово малко захар.

Най-лесният метод за подготвяне на сметана в домашни условия е да последвате античния принцип. Ще ви е належащо обаче пълномаслено мляко.

То не би трябвало да е пастьоризирано, нито варено. От млякото се смъква каймакът, който би трябвало да е много гъст. След това престоява на студено няколко дни и сметаната е подготвена.

Сметана може да се получи и от пастьоризиран каймак. Той се нагрява до 20 градуса на муден огън. След това към каймака се прибавя напълно малко кисело мляко.

 Сметана

През първите три часа би трябвало да разбъркате три пъти сметаната, след което се оставя да се закваси на мира. След като сметаната се закваси дефинитивно, тя се разбърква добре, охлажда се до 8 градуса, след което се оставя за 30 часа да узрее в порцеланов съд. След това се прибавя малко захар.

Сметаната е освен хранителна, само че и доста потребна. Тя съдържа потребни мазнини, а също по този начин и витамини, които оказват подсилващо деяние върху организма.

Сметаната съдържа витамините A, D, E, B1, B2, PP и витамин C. Мазнините от сметаната се усвояват доста по-лесно от организма спрямо мазнините от други артикули.

Сладкарска сметана се подготвя и без узряване. За задачата изстуденият каймак се смесва с малко лимонена киселина и бухнал във вода желатин. Всичко се смесва до втвърдяване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР