Смърт и загуби, една пета от страната е окупирана от

...
Смърт и загуби, една пета от страната е окупирана от
Коментари Харесай

Това е покана за Путин да продължи: След срещата на НАТО

Смърт и загуби, една пета от страната е окупирана от руснаците, а на юг и на изток се водят тежки боеве: това е действителността на хората в Украйна. Всъщност съвсем никой не е очаквал публична покана за присъединение към НАТО, само че срещата на върха във Вилнюс несъмнено не донесе това, на което се надяваха политическото управление и множеството хора в страната.

Накрая нямаше нито официална покана, нито съответен период - единствено обещания за по-нататък. Присъединяването на Украйна кардинално би било допустимо едвам след края на съветската нападателна война. Освен това Алиансът сложи и условия за реформи - да вземем за пример в региона на битката с корупцията.

" Само въпрос на време "

Дори да бе ясно, че и този път покана няма да има, Ева Бойко от Киев признава пред АРД, че е разочарована - защото заключенията от Вилнюс представлявали сигнал към Русия, " че може да продължи необезпокоявано по същия метод ".

И Бойко, и нейният съгражданин от Киев Сергей Куприн са " 100 % сигурни ", че един ден покната ще бъде отправена, че е " въпрос на време ". Все отново Куприн изпитва огромно отчаяние, тъй като въпреки че страните от НАТО ще дават още оръжия на Украйна, това не е такава гаранция за сигурност, каквато би била поканата за присъединение към Алианса.

Атаките не престават със същата активност

Абсурдно е да не получим времева рамка за поканата и участието на Украйна, сподели президентът Володимир Зеленски в първия ден от срещата без да крие своето отчаяние. Забавянето единствено би стимулирало Русия да продължи в същия дух.

Включително по време на срещата на НАТО съветските набези с ракети и дронове не секнаха - в Одеса, в района на Суми на северозапад и в Киев. При артилерийски обстрел на фронтовия град Херсон почина жена.

" Как наподобяват изискванията? "

В момента няма изясненост във връзка с изискванията за бъдещо участие в НАТО, сподели външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и точно това е казусът, отбелязва АРД. " Как наподобяват те? Кога биха били изпълнени и кой ги формулира? ", попита той пред радио " Свобода ".

Журналистът Володимир Йермоленко написа в Туитър, че никой не би трябвало да се опасява и да отсрочва решението за НАТО  времето след края на войната. Тъй като щом се споделя, че Украйна ще стане член на НАТО след края на войната, това е един тип " покана към Путин да я удължи ", написа АРД.

Според Йермоленко " НАТО към този момент от дълго време е във война ", той изброява: " Имаме натовски оръжия, имаме съветници от НАТО - НАТО към този момент се намира в един тип хибридна война ".

Само " един орган "

По време на срещата на върха във Вилнюс първото си съвещание организира съветът НАТО-Украйна. Политически специалисти като Володимир Хорбач от интернационалния евроатлантически център в Киев обаче не чакат от него доста. Както декларира Хорбач пред АРД - преди войната украинците биха приветствали това решение на Алианса. Но в този момент то наподобява по-скоро като политическа маневра за отклонение на вниманието.

В съвета Украйна би могла " да дискутира забавни неща " с всички членове на НАТО. Но въпреки всичко той е единствено " един орган " - не става дума за гаранции за сигурност, за присъединението към НАТО и за това по какъв начин може да бъде предпазена Украйна. Хорбач се надява, че този орган ще съществува единствено до присъединението.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

" Като през Втората международна ": контраофанзивата в Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР