Служителката от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Надежда

...
Служителката от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Надежда
Коментари Харесай

Цветан Василев закрилял развилняла се следователка

Служителката от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Надежда Куюмджиева-Тодорова, която бе упрекната за безчинство след приложимост на алкохол поради нахлуване над служител на реда, се оказва тясно обвързвана с укриващия се в прилежаща Сърбия банкер-беглец Цветан Василев и юристите му, заяви "Правен свят ".

Нещо повече, още преди шест години е имало сведения, съгласно които тя е подала информация за идните дейности по следствие на управляващите за източването от БГ Мадоф и съучастниците му на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка. Именно с помощта на изтекла информация Василев съумя да напусне страната преди дейностите на управляващите, като в началото се подвизаваше във Виена, а след това се реалокира в Белград. Въпреки уличаващите я данни, следователката е траяла работата си в Столичното разследване, където се подвизава и различен покровител на подсъдимия фараон – скандалният следовател Бойко Атанасов.

Името на Надежда Куюмджиева-Тодорова попадна изненадващо в полицейските летописи в края на предишния месец. Поводът – столични служители на реда се отзовават на среднощен сигнал за шумна компания, която използва алкохол и слуша мощна музика пред бл. 347 на кв. „ Света Троица “. Служителите на Министерство на вътрешните работи поискали прекратяването на купона, с оглед нарушаването на публичния ред в късните часове. Следователката обаче се отнесла с неуважение към униформените, почнала да се държи надменно и демонстративно да пие водка през тях. След като служителите на реда поискали документи за идентичност от присъстващите, Куюмджиева почнала да ги наскърбява. В един миг тя дръпнала един от служителите на реда за ръката и го блъснала в рамото, при което той опитал да ѝ сложи белезници. Тогава пък мъж от компанията напръскал униформения със спрей и блъснал различен в лицето. Заради непристойното държание и похищението против служителя на реда, Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет след седмица ще изслуша следователката, с цел да вземе решение за отстраняването й от правосъдната власт.

Решение на кадровия орган в тази посока е трябвало да се одобри още преди години. При това, както се оказва, за надалеч по-сериозни учредения, подлагащи на подозрения интегритета на следователя Надежда Куюмджиева-Тодорова. Оказва се, че служителката на Столичното разследване поддържа от години доста тесни контакти с един от юристите на Цветан Василев – Лазар Карадалиев, понастоящем арестуван по обвиняване за пране на пари от банкрутиралата КТБ. През първата половина на 2014 година юристът употребил връзките си със следователката и по съответен проблем, обвързван още веднъж с Цветан Василев, който подсигурил, че „ ще се погрижи за нея “.

Близостта сред Куюмджиева и Карадалиев се оказва много сериозна, тъй като следователката съпровожда юриста при едно от първите му визити в Белград през януари 2015 година за среща с укриващия се там Цветан Василев. Забележителното в тази ситуация е, че двамата даже пътуват дружно до сръбската столица и назад. Това не са единствените допирни точки на следователката със защитаващи ползите на фараона юристи у нас. Оказва се, че Куюмджиева контактува с Александър Пелев, някогашен ефирен водещ и сегашен юрист от кръга към обвинения Карадалиев. Следователката се оказа обвързвана и с водачите на протестърската организация „ Правосъдие за всеки “, която в последните 2-3 години се трансформира в един от рупорите на Цветан Василев в офанзивите му против държавното обвиняване. Същата организация постоянно промотираше и Бойко Атанасов.

Не е известно какви следствия е водила в последните години следователката при СГП, само че от бърз прочит на профила й във фейсбук се схваща, че Куюмджиева има много свободно време, което прекарва в обществената мрежа. Активността й е присъща за класическите тролове – сред купища изявления от уеб сайтове за подправени вести, всевъзможни сентенции за живота, представителката на правосъдната власт излива купища хейт против страната като цяло, само че и не пропуща да документира честите среднощни веселби. В този дух е и изказванието на Надежда Куюмджиева от 21 май, в което тя отхвърля да е нападала служител на реда след приложимост на алкохол, а даже твърди, че е станала жертва на полицейско принуждение. Последното е индикативен образец за равнището на част от представителите на правосъдната власт и изяснява ниското доверие, с което тя се употребява измежду обществото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР