Служителите на двете вериги от 10 държави обединяват усилия в

...
Служителите на двете вериги от 10 държави обединяват усилия в
Коментари Харесай

Lidl и Kaufland почистиха над тон и половина боклук от река Дунав

Служителите на двете вериги от 10 страни сплотяват старания в интернационалната акция „ Заедно за по-чисти реки: River CleanUp Collective @Дунав “
Служители на Lidl и Kaufland в България събраха повече от звук и половина отпадък от брега на река Дунав за по-малко от два часа. Количеството се равнява на към 130 чувала, събрани от екипите на двете вериги.

Доброволческата акция се организира на 3 септември и е част от интернационалната самодейност „ Заедно за по-чисти реки: River CleanUp Collective @Дунав “ на най-голямата ритейл група в Европа – Schwarz. Тя се провежда за първи път в общо 10 разнообразни страни, в които Lidl и Kaufland участват и през които река Дунав минава.

У нас в самодейността се включиха близо 130 чиновници на двете вериги. С общи старания и за по-малко от два часа те почистиха два региона по поречието на реката край Русе – брега на гр. Мартен и плажа на с. Сандрово. Целта на акцията беше екипите на двете компании да допринесат за понижаване на пластмасовия боклук в природата, само че и да се насочи вниманието на необятната общност към този извънредно значим екологичен проблем.

Данните демонстрират, че река Дунав е една от най-замърсените с пластмаса реки в Европа. Всяка година към 1000 тона пластмасови боклуци се вливат през нея в Черно море. Това е и повода Schwarz групата да насочи напъните си точно към нея.

„ Радваме се, че успяхме да участваме в тази самодейност и да почистим част от боклука по брега на река Дунав. Още по-хубаво е, че дадохме образец на децата си, които пристигнаха дружно с нас и видяха какъв брой е значимо да пазим природата и да се грижим за нея “, разясниха чиновници на Lidl и Kaufland, които се включиха в акцията дружно със своите фамилии.

„ Опазването на природата и реките чисти е идея, за която си заслужава да обединим старания. Затова се радваме, че толкоз доста страни се включиха в тази огромна интернационална акция. Вярваме, че дейностите носят смяна и са значима крачка към нашето по-добро на следващия ден “, обявиха от Бордовете на шефовете на двете вериги в България.

Акцията по почистването на Дунав се организира в подтекста на дълготрайната тактика за пластмасата на Schwarz – REset Plastic. Към чиновниците на двете вериги се причислиха съидейници от туристическо сдружение „ Приста “ Русе и водолази от русенски клуб за пътешествия „ Бяла звезда “, които почистиха прилежащия остров Алеко и се гмурнаха дълбоко, с цел да отстранен пластмасовите боклуци от речното дъно. Партньор на самодейността беше и ЕКОПАК България, от където спомагаха за извозването на събрания боклук и се погрижиха за неговото по-нататъшно подбиране и преработване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР