Служители на Националния осигурителен институт излизат (НОИ) излязоха на едночасова

...
Служители на Националния осигурителен институт излизат (НОИ) излязоха на едночасова
Коментари Харесай

Чашата преля: Предупредителна стачка на НОИ в цялата страна

Служители на Националния застрахователен институт излизат (НОИ) излязоха на едночасова предупредителна стачка. Акцията се провежда от синдикалните структури на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда " Подкрепа " в Национален осигурителен институт.

Работещите в института упорстват за нарастване на средствата за заплати с 30%.

" Това е предупредителна стачка, която се осъществя в цялата страна ", разгласи вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. " Около 200 души през днешния ден стачкуват единствено в София, а в цялата страна - към две хиляди души ", сподели още той.

Работещите в Института декларират, че в случай че не бъдат чути настояванията им, ще разгласят безсрочни протестни дейности. 

" Чашата преля с всички тези промени, които вкарват в последния миг, и които ни принуждават да поставяме повече труд. Натоварването е огромно, а няма съответно възнаграждение. Не си припомням даже по кое време беше последното нарастване на трудовото ми заплащане ", съобщи в ефира на  работещ в Национален осигурителен институт. 

Служители на териториалното отделение на Национален осигурителен институт в Кърджали преустановиха работа за час и излязоха пред постройката на институцията. Въпреки, че в локалната конструкция няма синдикална организация, те се бяха организирали и също като сътрудниците си от цялата страна и желаеха нарастване на трудовите хонорари с най-малко 30%.

Протестиращите разясниха, че за три години заплатите им са увеличени с общо пет %, което на фона на получаваните заплати на редовите чиновници дефинираха като смешно. Те описаха и сложността, натовареността и размера на работа като дадоха образец с изчисляването единствено на една пенсия.

" Описваме 40 години стаж на един човек, изчисляваме му съответен коефициент въз основа на доста труд и старания. Мислим, че с цел да вземе един пенсионер пенсия, в основата сме ние ", обясниха чиновниците. И споделиха, че за днешното прекратяване на работа с искане за почтено възнаграждение са известени, че ще им бъде удържан един час от работните заплати.

" Исканията са да има нарастване на средствата за работни заплати с не по-малко от 30 % ", съобщи ръководителят на районния съюз на КТ " Подкрепа " в Русе Кирил Черкезов. 

Върбан Дюлгеров, който е чиновник в НОИ-Русе, сподели, че заплатите не са увеличавани от две-три години. " Все по-трудно е да се живее в тази конюнктура. За страдание не се вижда излаз от обстановката. Средната заплата на експерт е 1176 лв.. Парите не са задоволителни за издръжката на един човек ", изясни Дюлгеров.

По думите на Черкезов чиновниците в Национален осигурителен институт са подготвени на ефикасни протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат чути.

Протести на чиновници на Национален осигурителен институт има в София и други градове в страната.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР