Служители на Националния институт по криминалистика към МВР излязоха на

...
Служители на Националния институт по криминалистика към МВР излязоха на
Коментари Харесай

Десетки дела на МВР срещу собствените му експерти ги изкара на протест

Служители на Националния институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи излязоха на митинг. Причината за недоволството са пари, които чиновниците са получили като специалисти пред съда, а в този момент би трябвало да върнат, предава БНР. От вътрешното министерство са завели искови молби, защото съгласно тях парите би трябвало да бъдат превеждани на Министерство на вътрешните работи. Протестиращите се събраха пред постройката на Министерство на вътрешните работи и след това шестмието отиде пред Министерството на правораздаването.

„ Става въпрос за към 51 чиновници на института. Това са всички специалисти, работещи все още в института, и приказваме за сума към 50 000 лв.. До момента знаем за 25 искови молби, само че има още към 15 индивида, които ги чакат, тъй като някъде към 10 си върнаха сумите на Министерство на вътрешните работи “, разказва Елена Предоева от института, представена от Националното радио.

От Министерство на вътрешните работи обясниха, че все още са заведени общо 49 желае за сумата от над 48 хиляди лв.. От ведомството допълват, че е била дадена опция на чиновниците непринудено да върнат парите даже и разсрочено. От министерството показват още, че за осъществените експертизи са употребявани материална база и запаси на министерството. 

В своя позиция от Министерството на вътрешните работи декларират, че чиновниците на ведомството са получили спомагателните пари за осъществена активност в границите на работното им време, а са заявили, че работят като самоосигуряващи се лица. Така съгласно Министерство на вътрешните работи, те са получили за работата си хонорари от две места вместо прокуратурата да изплати парите на министерството.

Комисия на инспектората на МВР установила, че за проверявания интервал 66 чиновници от НИК са получили общо 48 251 лева като хонорари от съда. По-голямата част от получените суми са в рамките на минимално плануваното заплащане в Наредбата от по 20 лева, само че има и такива до 600-700 лева на един чиновник, няколко около 1 000 лева, а трима служители са получили над 1 000 лева.  

Явяването пред съд на служителя на НИК е в границите на откритото работно време и той получава за същото това време заплата/трудово заплащане от бюджета на Министерство на вътрешните работи, с което за министерството пораждат разноски за труд, като избраните от съда възнаграждения е следвало да постъпят по бюджета на Министерство на вътрешните работи, защото същите съставляват бюджетни доходи, твърди втрешното министерство. От страна на МВР до чиновниците на НИК по законоустановения ред на два пъти са отправени предложения за непринудено възобновяване на сумите, като за тези над 1000 лева. дори е препоръчано да се подписа споразумение и сумите да постъпват разсрочено. Общо 11 чиновници са възстановили в цялостен размер получените суми. За невъзстановените суми срещу чиновници на НИК към сегашния миг са образувани 49 дела в Софийски областен съд (СРС), като досега няма влязли в мощ решения по нито едно от тях, твърди още управлението на Министерство на вътрешните работи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР