Служебното правителство уведоми Европейската комисия (ЕК), че ще води разговори

...
Служебното правителство уведоми Европейската комисия (ЕК), че ще води разговори
Коментари Харесай

Служебният кабинет уведоми Брюксел, че ще преговаря с Газпром за подновяване на доставките на газ

Служебното държавно управление уведоми Европейската комисия (ЕК), че ще води диалози с “Газпром ” за възобновяване на доставките на природен газ по съществуващия контракт. Това се случи по време на видеоконферентен диалог на вицепремиера Христо Алексиев и министъра на енергетиката Росен Христов с генералния шеф на дирекция “Енергетика ” в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен .

Представителите на служебния кабинет обаче са уверили Комисията, че няма да договарят за “нов кратковременен, средносрочен или дълготраен контракт ”, се споделя в известието на държавната пресслужба.

“Считаме, че такова деяние не трябва да се подхваща от служебно държавно управление. Само постоянен кабинет и парламент могат да вземат решение за вдишване на подобен нов, предстоящ ангажимент ”, е представен да споделя Христо Алексиев.

В известието се показва, че участниците в диалога са обменили отзиви “по отношение осъществяването на съществуващия контракт на България с “Газпром Експорт ”, в подтекста на наложения от Европейски Съюз санкционен режим. ”

Преди дни представител на Европейската комисия сподели, че, дадени на страните членки по въпроса дали заплащането в рубли на “Газпром ” съставлява нарушаване на европейските наказания. Пред той посочи, че предлаганата от Русия скица на заплащане “категорично нарушава глобите ”.

В края на април “Газпром ” едностранно и в нарушаване на контракта. Това се случи поради да заплаща за доставка на природен газ по нова скица, която не дава отговор на подписаните контракти. Тя планува българската държавна компания “Булгаргаз ” да си открие сметка в рубли в съветската “Газпромбанк ” и да продължи да заплаща във валутата по контракта, а съветската банка сама да превалутира заплащането. Според предходните ръководещи това носи финансов риск за България.

Служебното държавно управление обаче разгласи подновяването на договарянията. Това се случи откакто то отхвърли шест от седем танкера с полутечен газ от Съединени американски щати. Като претекст за възобновяване на договарянията беше посочено, че доставките от Русия а по-евтини и по-сигурни. Това изказване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР