Служебното правителство ще представи нова енергийна стратегия на България, която

...
Служебното правителство ще представи нова енергийна стратегия на България, която
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Кабинетът да представи нова енергийна стратегия за четири нови ядрени реактора

Служебното държавно управление ще показа нова енергийна тактика на България, която ще планува четири нови нуклеарни мощности – две на площадката на |АЕЦ " Козлодуй " и две в съществуващата АЕЦ " Козлодуй ", като едната ще е на лицензираната към този момент площадка за VІІ блок и Народното събрание ще задължи кабинета да е по технологията АР-1000 на американската компания " Уестингхаус " (Westinghouse|).

 

Министерски съвет би трябвало вземе и решение за оповестяване на енергийния обект - нуклеарна централа за " обект с национално значение " по смисъла на Закона за устройство на територията и за " народен обект " по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност. 

 

Това стана ясно на съвещанието на парламентарната енергийна комисия в сряда, което продължи до късно вечерта.

По този мотив на съвещанието на комисията служебният министър на енергетиката Росен Христов сподели, че България има потребност да построи четири нови нуклеарни реактора - два в АЕЦ " Белене " и два на площадката в АЕЦ " Козлодуй " (7-ми и 8-ми блок).

 

Това предложение ще бъде публично показано през идната седмица, когато Министерството на енергетиката ще разгласи концепциите си са развиването за развиването на българската енергетика, при представянето на новата Енергийна тактика.

 

Според Христов страната ни би трябвало да се стреми към това да разполага с 4 000 мегавата нуклеарни мощности, а за задачата би трябвало да се договаря с всички водещи компании като " Уестингхаус ", " Фраматом " и Е Де Еф (EDF), а освен с държавното управление на Съединени американски щати. 

 

На съвещанието бяха прегледани два плана на решение на тематика нови нуклеарни технологии като бе признато това на ГЕРБ за нови VІІ и VІІІ блок на АЕЦ " Козлодуй ", а това на главния им политически конкурент " Продължаваме промяната " държавното управление да организира договаряния за внедряване на дребни модулни реактори или други технологии на компании, против които няма западни наказания, не мина.

 

Така кабинетът ще би трябвало да организира диалози с американското държавно управление за сключване на ново съглашение за съдействие в региона на нуклеарната енергетика, без значение че към този момент има такова от 2019 година, а енергийният министър Росен Христов да предложи напряко да се стартират договаряния сред дъщерното на нуклеарната централа сдружение " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " и " Уестингхаус ", с цел да се изготви разбор за цената на построяването на АР-1000 у нас, цената на създавания ток и пътна карта за построяването.

 

Депутатът от " Продължаваме промяната " (ПП) Радослав Рибарски също предложи диалози за новите мощности в АЕЦ " Козлодуй " да се водят и с други компании, а освен с " Уестингхаус " и да се създадат разбори на разноските и икономическа аргументация на другите оферти и тогава да се вземе решение, а не както ГЕРБ упорстват такова да има до края на март 2023 година

 

След като някогашният народен представител на ГЕРБ Валентин Николов, който бе и началник на нуклеарната централа, сподели, че оекооценката на площадката на за предстоящ VІІ блок изтича следващата година, в пришпорването на решението се включи и националният представител на Българска социалистическа партия и някогашен министър на енергетиката Драгомир Стойнев, по чието време действително стартира планът за АР-1000 като VІІ блок на нуклеарната ни централа.

 

Той също прикани да се вземе по-бързо решението, тъй като прилежаща Турция строи нуклеарни мощности и борбата е за районния пазар на електрическа енергия. Стойнев предложи да се стъпи на остарелия контракт с " Уестингхаус " за VІІ блок с АР-1000, който бе замразен по времето на последното държавно управление на Бойко Борисов.

 

В последна сметка бе признато кабинетът за вземе решение за VІІ блок по американска технология в идващите два месеца и половина, както и да стартира дейности за VІІІ блок. Шефът на сдружението " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " Любен Маринов уточни, че нормално реакторите вървят по двойки и че избраната за VІІ блок площадка в действителност може да поеме две мощности, само че трябват промени в досегашните ѝ разрешителни.
 
Росен Христов в границите на полемиката уточни, че квалифицираната енергийна тактика планува четири нови мощности, които да се построяват и да са подготвени до извеждането от употреба на работещите сега реактори. Планът на служебното държавно управление е двете мощности да са на АЕЦ " Белене ", само че не уточни какви ще са технологиите.

 

Площадката там е лицензирана за съветски ВВЕР, които от години са направени и се съхраняват там, само че планът е спрян, а поради войната на Русия в Украйна на процедура непостижим. Ако ще се конфигурират различен вид реактори, трябват нови процедури по утвърждение и лизензиране, както и екооценки. Намеренията на държавното управление на Гълъб Донев били да се водят диалози за новите нуклеарни мощности освен с " Уестингхаус ", само че и с френските " Фраматом " и " Е Де Еф ", както и с чешката " Шкода ".

 

Чешката компания има някои лицензи на съветската " Русотам " за нуклеарно съоръжение за ВВЕР и евентуално се разчита на нея за вероятно потребление на наличното за " Белене " съоръжение, само че министърът не даде подробносит по желанията за новите нуклеарни мощности и по-специално за тези на площадката за АЕЦ " Белене.

 

Решението на комисия ще бъде прегледано в пленарна зала в четвъртък и в случай че бъде утвърдено, кабинетът ще би трябвало да се задейства по-него. 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР