Служебното правителство проведе редовното си седмично заседание днес. Ето какви решения

...
Служебното правителство проведе редовното си седмично заседание днес.
Ето какви решения
Коментари Харесай

Ето какви решения прие служебното правителство днес

Служебното държавно управление организира постоянното си седмично съвещание през днешния ден.

Ето какви решения одобри кабинетът:

Министерският съвет одобри Национален проект за деяние за понижаване на риска от облъчване от радон 2023-2027 година

Правителството одобри Национален проект за деяние за понижаване на риска от облъчване от радон 2023-2027 година Националният проект е съгласуван с съответните условията, посочени в Приложение XVII на Директива 2013/59/Евратом.

Радонът е натурален източник на йонизиращо излъчване и има максимален принос за вътрешното облъчване на популацията на Земята. Световната здравна организация (СЗО) дефинира радона за втори по значителност фактор, пораждащ рак на белия дроб след тютюнопушенето.

Директива 2013/59/Евратом изисква страните членки да изготвят тактики, които да подсигуряват вярното ръководство на обстановките на съществуващо облъчване, пропорционално на рисковете и успеваемостта на защитните ограничения, както и да изготвят народен проект за деяние за справяне с дълготрайните опасности от облъчване от радон в жилищни здания, здания с публичен достъп и работни места.

Стратегията цели понижаване на груповия и самостоятелния риск за българското популацията от облъчване на радон в здания, посредством осъществяване на дълготрайна политика за обезпечаване на постоянна правна и институционална рамка и подкрепяне на осъществяването на ограниченията за понижаване на облъчването от радон.

Проектът на Националния проект за деяние за понижаване риска от облъчване от радон 2023-2027 година е създаден за постигане на задачите и дилемите на Стратегията за понижаване на риска от облъчване от радон 2018-2027 година, на база на разбор на осъществяването на Националния проект за деяние за понижаване на риска от облъчване от радон 2018-2022 година

Правителството одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз, към 31 декември 2022 година

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 31 декември 2022 година.

От общо 213 ограничения в Плана за 2022 година са изпълнени 139 ограничения.

Неизпълнените ограничения са 74. Процентът неизпълнени в период ограничения е 34,7%. В края на 2021 година процентът неизпълнени ограничения беше 36,3 %. Неизпълнените ограничения се трансферират в Плана за 2023 година със период за осъществяване до 31 януари 2023 година

Министерският съвет изпрати в 48-то Народно заседание 16 законопроекта, които са включени в Плана и не са изпълнени в заложените периоди, за предпочитано разглеждане.

От неизпълнените ограничения 41 са свързани със стартирали процедури за нарушаване по член 258 от Договора за действието на Европейския съюз. С осъществяването на тези ограничения България ще в профил позволените нарушавания на правото на Европейския съюз, установени от Европейската комисия в границите на 36 процедури за определяне на несъблюдение на отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз.

В Приложение № 2 към отчета са посочени 15 невъведени наставления на Европейския съюз в региона на вътрешния пазар със период за въвеждане до края на месец ноември 2022 година, които ще бъдат включени в идното така наречен Табло на вътрешния пазар (Single Market Scoreboard). Националният недостиг в Таблото ще бъде 1,8 % (18 наставления от 1018), защото три наставления бяха нотифицирани след крайната дата, до която службите на Европейска комисия взимаха поради направени известия (11 декември 2022 г.).

С цел превъзмогване на недостига при въвеждане на директивите в региона на вътрешния пазар следва да се подхващат незабавни дейности за завършването на процеса на създаването на нужните планове на нормативни актове, както и за решаването на координационните проблеми сред способените ведомства, в това число и на политическо равнище.

През 2023 година ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейски Съюз в Плана за деяние за 2023 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на План за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на План за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз.

Планът за деяние за 2023 година е направен въз основата на предложенията на работните групи към Съвета по европейските въпроси. В него са включени и неизпълнените ограничения от Плана за 2022 година със период за осъществяване до 31 януари 2023 година

В Плана за деяние за 2023 година са включени 194 ограничения, свързани с правенето на нормативни актове, въвеждащи условията на наставления на Европейски Съюз със период за транспониране през 2023 година и до края на м. април 2024 година, както и наставления и рамкови решения, чиито период за транспониране е изминал, само че към момента не са въведени; обезпечаването на използването на учредителните контракти, регламентите и решенията на ЕС; осъществяване на поети задължения в границите на Пилотния план за правото на Европейски Съюз или в границите на процедури за нарушавания по член 258 от Договора за действието на ЕС; докладване на Европейска комисия и/или обвързване за даване на информация според учредителните контракти, директивите, регламентите и решенията на Европейски Съюз.

Особена угриженост провокират ограниченията, свързани с премахване на позволени от България нарушавания на правото на Европейски Съюз. В плана са включени 50 ограничения, свързани с поети задължения в границите на 40 процедури за нарушаване.

През 2023 година ще продължи ежемесечното отчитане на Плана за деяние в границите на Съвета по европейските въпроси и на всеки три месеца пред Министерския съвет.

Одобрена е бюджетната процедура за 2024 година

Със свое решение държавното управление утвърди бюджетната процедура за 2024 година в периода, избран от Закона за обществените финанси, за основаване на нужната организация и съгласуваност сред обособените разпоредители с бюджет в процеса на бюджетното обмисляне.

Определени са стадиите, периодите, разпределението на отговорностите и условията към разпоредителите с бюджет, както и базата за създаване и актуализиране на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2024-2026 година и за сформиране на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Изготвянето на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 година и на обновената средносрочна бюджетна прогноза за 2023-2025 година не се осъществя в границите на периодите по Закона за обществените финанси заради политическия цикъл, обвързван с провеждането на предварителни парламентарни избори в края на 2022 година В тази връзка началото на първия стадий на бюджетната процедура за 2024 година е изместено за края на м. февруари - началото на м. март 2023 година и крайните периоди за осъществяване на дейностите по този стадий са съкратени с оглед съблюдаване на избрания в член 72, алинея 1 от Закона за обществените финанси краен период от 20 април за одобрение от Министерския съвет на средносрочната бюджетна прогноза.

Бюджетната процедура е съобразена със периодите по използването на механизмите и ограниченията, заложени в главните стадии на Европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите политики през 2023 година

Програмното бюджетиране ще се ползва от всички първостепенни разпоредители с бюджет, чиито бюджети са част от държавния бюджет, като се изключи Народното събрание и на правосъдната власт. Това е следващият инструмент на държавното управление за повишение на качеството на ръководство на обществените финанси, за възстановяване на процесите на обмисляне и правене на проектобюджетите на бюджетните организации и за повишение на прозрачността и отчетността на бюджетните системи.

Приета бе Програма за изискванията и реда за асортимент на планове за действия, финансирани от Модернизационния фонд

Министерският съвет одобри Програма за изискванията и реда за асортимент на планове за действия, които ще се финансират със средства от Модернизационния фонд (МФ). Чрез подкрепяните от Фонда вложения се обезпечава опция за реализиране на задачите на Директива (ЕС) 2018/410 от 14 март 2018 година и на задачите на рамката на Европейския съюз (ЕС) за политиките в региона на климата и енергетиката в интервала до 2030 година

Основна цел на МФ е подкрепяне на вложенията в планове, ориентирани към рационализация на енергийните системи и за възстановяване на енергийната успеваемост Модернизационният фонд се финансира чрез доходи от продажби посредством търгове на квоти за излъчвания на парникови газове, според член 10 „ Търг на квоти ” от Директива 2003/87/ЕО с оглед възстановяване и разширение на схемата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове на Общността.

С признатата стратегия се дефинират изискванията, редът за работа и критериите за асортимент на капиталовите оферти, които ще бъдат финансирани.

Проектите би трябвало да бъдат в синергия със заложените в Националния проект за възобновяване и резистентност промени и планови оферти, които българската страна ще осъществя. Инвестициите, които ще се поддържат със средства от Модернизационния фонд, би трябвало да са в сходство с задачите на рамката на Европейския съюз за политиките в региона на климата и енергетиката в интервала до 2030 година, както и с дълготрайните цели по Парижкото съглашение. Също по този начин следва директно или непряко да способстват за понижаване излъчванията на парникови газове по стопански ефикасен метод.

Успешното осъществяване на дейностите планувани по Фонда е един от лостовете за реализиране уговорката на България за понижаване въглеродните излъчвания в атмосферата до 2026 година

Имот в с. Гиргини е разгласен за частна държавна благосъстоятелност

С решение на Министерския съвет парцел в село Гиргини, община Габрово е разгласен за частна държавна благосъстоятелност. Досегашният статут на парцела е бил обществена държавна благосъстоятелност, стопанисван от регионалния шеф на област Габрово.

По настоящия проект на село Гиргини парцелът съставлява солидна едноетажна постройка със застроена повърхност 500 кв.м., издигната през 1978 година и е някогашен пункт за ръководство на Областния съвет по сигурност. Понастоящем парцелът е снет от действен доклад и не е обвързван с осъществяване на директните функционалности на Областна администрация на област Габрово. 

Обявяването на парцела за частна държавна благосъстоятелност ще способства за неговото дейно ръководство.

Съгласие за разкриване на почетно консулство на Индонезия в Пловдив и за назначение на Димитриос Винтзилеос на поста почетен консул

Министерският съвет даде единодушие по предлагането на индонезийската страна за разкриване на почетно консулство на Република Индонезия в гр. Пловдив и за назначение на господин Димитриос Винтзилеос на поста почетен консул на Индонезия в България със седалище в гр. Пловдив и с консулски окръг, обхващащ територията на област Пловдив.

Очаква се решението да спомогне за усилването на двустранното съдействие с Индонезия в търговско-икономическата сфера, културата, образованието и други

България открива почетно консулство в Република Конго

Министерският съвет одобри решение за разкриване на консулство на Република България в Република Конго, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище в град Бразавил и с консулски окръг, обхващащ територията на Република Конго и за назначение на Жозеф Кристиан Ниамби, жител на Република Конго, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице.

Г-н Жозеф Ниамби работи за белгийска банкова и просветителна организация. Той е разпознаваема фигура в дипломатическите среди, защото е представлявал няколко белгийски филантропични организации и по тази линия е построил необятна мрежа от контакти в Министерство на външните работи и в дипломатическия корпус в Бразавил. Изградените от Жозеф Ниамби позиции са отлична причина за осъществяване на функционалностите на почетен консул в интерес на развиването на двустранните политически, стопански и културни връзки.

За ратификация е препоръчан Договор сред Република България и Асоциация Еврика АИСБЛ за Консорциум „ Европейско партньорство за новаторски дребни и междинни предприятия “

Министерският съвет утвърди план на Закон за одобрение на Договор сред Република България и Асоциация Еврика АИСБЛ за Консорциум „ Европейско партньорство за новаторски дребни и междинни предприятия “. Документът предстои на ратификация от Народното събрание, защото съдържа финансови клаузи и уговорка за арбитраж.

Получаването на статут „ план на ЕВРИКА “ на планово предложение е запазена марка за качество, гаранция за проучванията и сигурност за пазарен триумф - причина за привличане на рисков капитал.

С оглед продължение взаимното съдействие и присъединяване на Република България в Хоризонт Европа-Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения /2021-2027 г./, е подписан Договор за консорциум Европейско партньорство за новаторски МСП/ Евростарс с Асоциация Еврика АИСБЛ и държавното управление на Република България, както и Договор за даване на безплатни средства по план 101055476 - InnovativeSMEs с Европейската изпълнителна организация за нововъведения и МСП /EISMEA.

Понастоящем средствата за осъществяване на дейностите по „ Европейско партньорство за новаторски МСП/ Евростарс “ са планувани в бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа и в интервала на програмата - до 2027 година ще бъдат обезпечавани в границите на бюджета на министерството.

Към сегашния миг Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия /ИАНМСП/ към Министерство на нововъведенията и растежа е националния финансиращ орган и управлява на национално равнище програмата. До момента ИАНМСП е сключила 11 съглашения за финансиране с български участници по утвърдени планове по Съвместна стратегия „ Евростарс “ и „ Евростарс- 2 “ на обща стойност 2 330 541, 34 Евро. Средства за планове Евростарс досега са обезпечавани от бюджета на Националния иновационен фонд, част от бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа.

Еврика е най-голямата в света междуправителствена мрежа за нововъведения и съдействие. Предоставя услуги за намиране на сътрудник, разпространяване на информация и доста други, свързани със съдействие в региона на приложно софтуерните проучвания и новаторски бизнес за предприятия, научни проучвателен организации и университети. Целта на Еврика е пазарна реализация на резултатите от научноизследователска и развойна активност и възстановяване на качеството на живот.

За ратификация е препоръчан Договор сред Република България и Европейската изпълнителна организация за нововъведения и МСП

Министерският съвет утвърди план на Закон за одобрение на контракт сред Република България и Европейската изпълнителна организация за нововъведения и МСП (EISMEA), според пълномощията, делегирани от Европейската комисия за даване на безплатни средства, Проект 101055476 - InnovativeSMEs.

Европейското партньорство за новаторски МСП/Евростарс ще подкрепя реализирането на задачите на държавната политика в региона на нововъведенията, софтуерното и икономическото развиване и напредък, като предлага поддръжка на дребни и междинни предприятия, които създават, развиват и внедряват пазарно-ориентирани нововъведения. Инициативата предизвиква присъединяване на заинтригувани лица от страната в взаимни иновационни планове с участници от държави-членки и трети страни, с опция за поддръжка от други начинания и принадлежности на Еврика.

Към сегашния миг средствата за осъществяване на дейностите по „ Европейското партньорство за новаторски МСП/Евростарс “ са планувани в бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) и за интервала на осъществяване на програмата - до 2027 година те ще бъдат обезпечавани в границите на бюджета на министерството.

Национален планов координатор и финансиращ орган ще бъде Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия към МИР. Средствата за финансиране ще бъдат предоставени по Правилата за ръководство на средствата от Националния иновационен фонд, ПУСНИФ-2020 година и скица за държавна помощ.

Важно е да се означи, че за осъществяването на сегашния план на акт не са нужни спомагателни разходи/трансфери/други заплащания по бюджета на МИР или по сметка за средства от Европейския съюз, за сметка на бюджети по държавния бюджет.

Утвърдено е съглашение с Хърватия за съдействие при бедствия

Министерският съвет одобри решение за одобряване на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Хърватия за съдействие при бедствия, подписано на 9 май 2022 година в София.

Споразумението има за предмет да дефинира общата рамка за съдействие сред Страните в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия, както и изискванията и реда за оказване на доброволна помощ сред страните при положение на злополучие на територията на някоя от тях.

В Споразумението са планувани следните форми на съдействие: оказване на доброволна помощ и даване на информация при поискване при положение на злополучие или на опасност от настъпването му, продан на информация, техническа и правна документи, методологична и друга литература, видео и снимков материал, отнасящи се до предварителна защита, подготвеност и реагиране при бедствия; доставяне с съоръжение на избавителните екипи и/или звената за гражданска защита; образуване и осъществяване на взаимни експертни срещи, конференции, семинари и учения, продан на опит и положителни практики; образуване на продан и образование на специалисти, в това число продан на лектори и инструктори от съответните образователни центрове и институции по искане на всяка от страните, взаимно обмисляне, създаване и използване на планове и научни разработки в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия, както и взаимно съставяне на работни групи и определяне на други форми на съдействие в сходство с националното законодателство на страните.

Компетентните органи по използване на Споразумението са министерствата на вътрешните работи на двете страни.

Споразумението се подписва за неустановен интервал от време и влиза в действие на първия ден от месеца, идващ деня на приемане на последната дипломатическа нота, която удостоверява, че Страните са изпълнили условията на националното законодателство за влизане на Споразумението в действие.

Одобрен е план на интернационален договор в сферата на защитата

Министерският съвет на Република България одобри решение за приемане на отчета на министъра на защитата по отношение на план на интернационален контракт („ Писмо за предложение и приемане на офертата (Letter of Offer and Acceptance - LOA) ”) BU-P-LAY „ Придобиване на Мултифункционална система за продан на информация Multifunctional Information Distribution System/MIDS Joint Tactical Radio System (JTRS), MIDS Low Volume Terminal (LVT) Block Upgrade 2/BU2)) и нужната поддръжка “ и одобрение на план на интернационален контракт („ Писмо за предложение и приемане на офертата (Letter of Offer and Acceptance - LOA) ”) BU-P-LAY „ Придобиване на Мултифункционална система за продан на информация Multifunctional Information Distribution System/MIDS Joint Tactical Radio System (JTRS), MIDS Low Volume Terminal (LVT) Block Upgrade 2/BU2)) и нужната поддръжка “.

Влизането в действие на интернационалния контракт BU-P-LAY, след следваща ратификация от Народното събрание, ще увеличи качествата за предпазен продан на данни сред бойните платформите на НАТО на българските Военновъздушни сили и Военноморски сили.

Одобрен е отчет за установяване съществуването на главен интерес по отношение на реализация на услуга за транспорт на отбранителни артикули

Министерският съвет на Република България одобри решение за приемане на отчет на министъра на защитата по отношение на установяване съществуването на главен интерес, по отношение на реализация на услуга за транспорт на отбранителни артикули, свързани с осъществяването на интернационалните контракти за доставка на самолети F-16 Block 70, радио-комуникационно съоръжение, системи за продан на информация, и програмен продукт за обмисляне на тактически авиационни задачи, изпълнявани по програмата за задгранични военни продажби на Съединени американски щати (FMS).

Превозът на отбранителните артикули, свързани с осъществяването на посочените интернационалните контракти за доставка на самолети F-16 Block 70, радио-комуникационно съоръжение, системи за продан на информация, и програмен продукт за обмисляне на тактически авиационни задачи, ще бъде проведен посредством Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA), която и сега обезпечава услуги за превоз по програмата FMS за Министерството на защитата на България и други държави-членки на НАТО.

Правителството утвърди два плана на ноти в областта на защитата

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Нота за присъединение на министъра на защитата на Френската република за присъединяване в Меморандума за съгласие сред Министерството на националната защита на Република Гърция, Министерството на защитата на Република България, Министерството на защитата на Чешката република, Министерството на националната защита на Румъния, Министерството на националната защита на Република Турция от името на държавното управление на Република Турция по отношение на построяването, администрирането и действието на Център за проучване, създаване и рационализиране на качества на НАТО за Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита (IAMD СОЕ) и план на Нота за присъединение на министъра на защитата на Френската република за присъединяване в Меморандума за съгласие сред Министерството на националната защита на Република Гърция, Министерството на защитата на Република България, Министерството на защитата на Чешката република, Министерството на националната защита на Румъния, Министерството на националната защита на Република Турция от името на държавното управление на Република Турция, както и Щаба на висшия командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията по отношение на функционалните връзки във връзка с Центъра за проучване, създаване и рационализиране на качества на НАТО за Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита (IAMD СОЕ).

С този акт на Правителството се утвърждава присъединението на Френската република към Центъра за проучване, създаване и рационализиране на качества на НАТО за Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита (IAMD СОЕ). Участието на Френската република, която е страна с опит и обичаи в създаване на концепции, доктрини и новаторски технологии в региона на противовъздушната и противоракетната защита ще има висок принос към активността на IAMD СОЕ, локализиран в Ханя, о. Крит, Република Гърция.

Правителството утвърди също така  план на Нота за присъединение на Министерството на защитата на Република Северна Македония за присъединяване в Меморандума за съгласие сред Министерството на националната защита на Република Турция (от името на Правителството на Република Турция), Министерството на защитата на Република Албания, Министерството на защитата на Република България, Министерството на националната защита на Канада и Канадските въоръжени сили, Министъра на защитата на Френската република, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на националната защита на Република Гърция, Министерството на защитата на Унгария, Министерството на защитата на Италианската република, Министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министъра на националната защита на Република Полша, Министерството на националната защита на Румъния, Министъра на защитата на Кралство Испания, Министерството на защитата на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, Департамента по защитата на Съединените американски щати, Съюзното командване по трансформацията (ACT) и Щаба на Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) по отношение на окомплектоването с персонален състав, финансирането, администрирането и поддържането на Щаба на Корпус за бързо развръщане на НАТО - Турция (HQ NRDC-T).

Одобрена е позиция на страната за съвещание на Съвета на шефовете на МИБ

Правителството утвърди позиции на България по препоръчани точки от дневния ред на съвещание на Съвета на шефовете на Международната капиталова банка (МИБ).

Международната капиталова банка е многостранна финансова институция за развиване със седалище в гр. Будапеща. На 14 декември 2022 година Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка и на нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие.

Кораби, плаващи под непознато знаме, ще построяват нов експлоатационен сондаж в находище „ Галата “

Правителството позволи на „ Петрокелтик България “ ЕООД и на „ Петрокелтик “ ООД - Люксембург - титуляр на концесия за рандеман на газ от находище „ Ралата “ в континенталния шелф на Черно море, да употребява корабите,,GSP SATURN ” и „ GSP LICORN ”, плаващи под знамето на Република Панама, за осъществяване на транспорти и действия, свързани с хидротехнически и подводнотехнически работи за създаване на нов експлоатационен сондаж GP-З в рамките на концесионната повърхност на находището. Целта е оптимално добиване и оползотворяване на естествените запаси.

Даденото позволение е за период от 6 месеца, считано от датата на постановяване на Решението на Министерския съвет.

С 15 години се удължава концесионният контракт за находище „ Каварна Изток ”

С 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Каварна Изток ”, ситуирано в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки смяната, поискана от концесионера - „ Петрокелтик ” ООД, Люксембург. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Концесионният контракт за находище „ Каварна Изток ” е подписан през 2013 година за период от 6 години. От него се добива природен газ.

С 15 години се удължава концесионният контракт за находище „ Петровица ”

С 15 години ще бъде удължен концесионният контракт за находище „ Петровица ”, ситуирано на територията на област Смолян. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки смяната, поискана от концесионера - „ Горубсо-Мадан ” АД. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Възможността за продължение на периода на концесионния контракт е регламентирана в член 36, алинея 2 от Закона за подземните благосъстояния.

Министерският съвет промени и обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

Концесионният контракт за находище „ Петровица ” е подписан през 2001 година От него се добиват железни потребни изкопаеми - оловно-цинкови руди.

Министерският съвет утвърди изменение на концесионния контракт за находище „ Ливаде ”

Министерският съвет утвърди изменение на контракта за рандеман на подземни благосъстояния от находище „ Ливаде ”, Софийска област. Съгласно признатото решение срокът на концесията ще бъде продължен с 30 години. Концесионерът стимулира настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Министерският съвет промени и обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

С днешното си решение Министерският съвет позволи правата и отговорностите по предоставената концесия да бъдат трансферирани от „ Хеликс ” ЕООД на „ Ойровер ” ЕООД. Такава опция е регламентирана в Закона за подземните благосъстояния.

Концесионният контракт за находище „ Ливаде ” е подписан през 2007 година за период от 20 години. От него се добиват индустриални минерали.

Министерският съвет утвърди смяна на концесионния контракт за находище „ Смолско ”

На днешното си съвещание Министерският съвет одобри решение за изменение на контракта за рандеман на подземни благосъстояния от находище „ Смолско ”, Софийска област. По искане на концесионера - „ Витез Проспект ” АД, гр. София, срокът на концесионния контракт ще бъде продължен с 9 години. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

С смяната Министерският съвет промени обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

С днешното си решение Министерският съвет позволи и прекачване на правата и отговорностите по предоставената концесия от „ Витез Проспект ” АД, гр. София, на „ Кариера Смолско ” ЕООД, гр. София. Такава опция е регламентирана в Закона за подземните благосъстояния.

Концесионният контракт за находище „ Смолско ” е подписан през 2004 година От него се добиват строителни материали - доломитизирани варовици и доломити.

„ Инерт груп комерс ” ЕООД е новият концесионер на два сектора от находище „ Градец ”

Софийското сдружение „ Инерт груп комерс ” ЕООД е новият концесионер на секторите „ Южен ” и „ Градище ” от находище „ Градец ”. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна.

Находище „ Градец ” се намира в землището на едноименното село в община Костинброд, Софийска област. От него се добиват строителни материали - варовици. Концесията за него е предоставена през ноември 2011 година за период от 25 години на „ Пътища и уреди ” ЕАД, гр. София.

Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 1 и алинея 2, т. 2 от Закона за подземните благосъстояния.

С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 10% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа със страните в допълнение съглашение за прекачване на правата и отговорностите по предоставената концесия и за изменение и допълнение на концесионния контракт.

Правителството даде единодушие България да взе участие по преюдициално дело С-563/2022 пред Съда на ЕС 

Министерският съвет утвърди позицията и даде единодушие Република България да взе участие по преюдициално дело С-563/2022, Заместник-председател на Държавната организация за бежанците при Министерския съвет, пред Съда на Европейски Съюз.

Преюдициалното питане е отправено от Административен съд - София-град и има за предмет пояснение на разпореждания от Директива 2011/95/ЕС, Директива 2013/32/ЕС, Хартата за главните права на Европейския съюз и Закона за убежището и бежанците.

Делото пред Съда на Европейски Съюз се отнася до пояснение на правила от Директиви 2013/32/ЕС и 2011/95/ЕС по отношение на подадена следваща молба за интернационална протекция на съображение показано ново събитие (в съответния случай регистрация на жалбоподателите и прилагане от тях на помощи от UNRWA), като с първите два въпроса се търси да се откри, дали съдът следва да регистрира и прегледа новите условия, като се съобрази с съществуването на мощ на присъдено нещо за обстоятелствата, които към този момент са прегледани в предходно произвеждане и във връзка с които е влезнало в действие правосъдно решение. С трети и четвърти въпрос се търси по какъв начин да се направи преценка на обстановката в зоната на деяние на UNRWA все още на изговаряне на съда по подадената тъжба с оглед опцията за връщане на непознатите жители на територията на деяние на UNRWA. Поставя се въпросът би трябвало ли да бъде прилаган друг от нормалния метод към претендента и доколко, когато се касае за лице без поданство от палестински генезис, придружавано от уязвимо лице (малолетно дете) с оглед отбраната на висшия интерес на детето.

Одобрена е позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие‘, което ще се организира на 27 януари в Стокхолм.

Министрите ще обсъдят тематиката за правосъдното съдействие в битката против проведената престъпност. Тя ще съставлява продължение на полемиката за достъпа до електронни доказателства като прийом за възстановяване на противодействието против трансграничната проведена престъпност, която ще се организира по време на Неформалния съвет ПВР в част „ Вътрешни работи “ (на 26 януари 2023 г.).

За задачите на битката против проведената престъпност Европейският съюз непрестанно поставя старания за развиване и разширение на опциите на правосъдните и правоохранителните органи. В този подтекст се чака през тази година Комисията да показа законодателно предложение за инструмент за трансфер на наказателни производства. Понастоящем производствата могат да се трансферират сред страните членки въз основа на конвенциите на Съвета на Европа, само че съществуващата правна рамка е прекомерно фрагментирана. Освен това основна роля за подпомагането на ефикасното правосъдно съдействие има организацията Евроюст - посредством съгласуване на следствията и наказателното гонене на тежки трансгранични закононарушения.

В рамките на Неформалния съвет ПВР ще се организира и работен обяд, по време на който министрите ще обсъдят наказателното гонене на тежките интернационалните закононарушения в Украйна.

Правителството утвърди годишна стратегия за присъединяване на България в процеса на взимане на решения на Европейския съюз през 2023 година

С Решение на Министерския съвет беше призната Годишна стратегия за присъединяване на Република България в процеса на взимане на решения на Европейския съюз през 2023 година.

Годишната стратегия дефинира въпросите от европейския дневен ред, които са от предпочитано значение за страната през настоящата година и формулира националния интерес по всеки един от тях. Тя подсигурява координираното и дейно присъединяване на страната на всички равнища в процеса на взимане на решения на Европейски Съюз и поредното използване на европейските политики.

Правителството утвърди шестмесечна стратегия с предпочитаните за България тематики и досиета по време на Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше призната Шестмесечна стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Шведското председателство на Съвета на Европейския съюз (1 януари - 30 юни 2023 г.) Тя е действен документ, чиято цел е да насочи напъните на българската страна към отст
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР