Служебното правителство на президента Румен Радев излезе на международните пазари

...
Служебното правителство на президента Румен Радев излезе на международните пазари
Коментари Харесай

България задлъжня с още 3 млрд. лева

Служебното държавно управление на президента Румен Радев излезе на интернационалните пазари още в първите дни на новата година и изтегли нов дълг в размер на 1,5 милиарда евро. Министерството на финансите продаде 10-годишни облигации, деноминирани в евро, заяви в профила си във Facebook Любомир Каримански, консултант на финансовия министър Росица Велкова.
Според Каримански ползата към облигациите е бил впечатляващ, като поръчките са достигнали над 7 милиарда евро, без да се брои ползата от мениджърите по емисията (Джей Пи Морган, Morgan, БНП Париба, Сити и Уникредит), разяснява в. " Капитал ". Доходност от 4,75-4,8% е относително преференциална в сегашната обстановка.
На същото мнение е и Любомир Каримански. " За съпоставяне - Румъния и Унгария емитираха при започване на годината троен транш облигации в щатски долари, като доходностите по 10-годишните им облигации от тройния транш са надлежно 7,22% (купон 7,125%) - за Румъния, и 6,509% (купон 6,250%) - за Унгария ", посочи той.
Емисията ще бъде един от инструментите за финансиране на бюджета, който Министерството на финансите употребява, като се придържа към главната цел на дълговото ръководство - финансиране на планувания недостиг за тази година по този начин, че да дава отговор на критериите за влизане в еврозоната, обезпечаване на нужните средства за рефинансиране на дълга в обращение и застраховане на законово регламентираните равнища на фискалния запас. Както е известно, март тази година има падеж на еврова емисия в размер на 1,444 милиарда евро, която България би трябвало да изплати.
За последно България излезе на интернационалните дългови пазари на 15 септември, когато Министерството на финансите пласира облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2,25 милиарда евро. Първият бе със срочност седем години, размер от 1,5 милиарда евро и лихвен ваучър 4,125%, а вторият бе със срочност 12 години, размер от 750 млн. евро и лихвен ваучър 4,625%.
България продължава да поддържа ниско равнище на отговорностите си, като делът на дълга по отношение на брутния вътрешен артикул възлиза на 21,3% към 30 юни 2022 година (16,442 милиарда евро, вторият минимален дял в ЕС).
След като служебният министър на финансите Росица Велкова се отхвърли от концепцията да внася проектобюджет за тази година, в границите на първите три месеца на 2023 година в действие е Законът за удължение на бюджета, който планува вземането на оптимален дълг в размер на 1,555 милиарда евро.
Войната в Украйна в допълнение усложни световната макроикономическа среда, отчасти в Европа, и промени икономическите вероятности пред България. В своята есенна прогноза от 2022 година Европейска комисия предвижда растежът на родната стопанска система да доближи едвам 3,1% през 2022 година, като ще се забави още повече - до 1,1 на 100, през актуалната 2023 година През 2021 година стопанската система на страната ни набъбна със 7,6 на 100 след свиването с 4 на 100 през пандемичната 2020 година
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР