Служебното правителство може да вземе решение, ако чакаме редовно, за

...
Служебното правителство може да вземе решение, ако чакаме редовно, за
Коментари Харесай

Експерт на БСП-София със сразяваща оценка за тока

Служебното държавно управление може да вземе решение, в случай че чакаме постоянно, с цел да ги отпусне, рискуваме поредност от банкрути и галопираща инфлация, предизвести претендентът за депутат от листата на " Българска социалистическа партия за България " в 25-и МИР

Държавата към момента няма методика за оценка и погашение на помощите за бизнеса за високите цени на електрическата енергия. Това сподели претендентът за депутат с №103 в листата на " Българска социалистическа партия за България " за 25-и МИР Станислав Младенов, който е и специалист в Съвета по стопанска система в Столичната градска организация на социалистите. Той е безапелационен, че този проблем би трябвало да бъде позволен доста бързо, защото има заплаха да докара до поредност от банкрути и галопираща инфлация.

" Не е належащо да чакаме съставяне на постоянно държавно управление, което да отпусне помощите. Това може да стане и с решение на служебното ", изясни Младенов.

Той сподели две фактури за месечното ползване на ток от едно приблизително българско дружество за април и октомври тази година. В тях ясно се вижда разликата в цената на електрическата енергия. За април цената на мегаватчас е 127 лв., а за октомври тя към този момент е 384 лв..

" Увеличението е три пъти в границите на 6 месеца. И е непостижимо за българската промишленост. В това дружество сега работят 220 души. Част от тях може да останат без работа, в случай че предприятието не успее да се оправи с разноските си. А с цел да го направи, ще би трябвало да усили себестойността на продукцията, която създава. Това пък неизбежно ще докара до голяма инфлация ", разяснява той.

Младенов адмирира решението на служебното държавно управление да подкрепи енергийно интензивните браншове в българската стопанска система със 110 лв. за мегаватчас изразходвана електрическа енергия. Но подлага на критика остро обстоятелството, че на този стадий решението остава на думи и на процедура е единствено едно положително благопожелание.

" Изключително тревожно е това. Тези 110 лв. към момента не са стигнали до българския бизнес. А още по-лошото е, че няма методика, по която това да се случи. Не е ясно дали тези средства ще бъдат давани на ЕРП-тата или първо ще бъдат плащани на българските предприятия, а по-късно ще бъдат реимбурсирани. Факт е, че методика за оценка и за погашение на тези помощи към момента няма. Това извънредно доста ме смущава. Ако чакаме да минат изборите, а по-късно да бъде образувано постоянно държавно управление, с цел да бъде избрана тази методика, забавянето става голямо. А предприятията си получават сметките всеки месец и са длъжни да ги заплащат ", разяснява претендентът за депутат от " Българска социалистическа партия за България ".

Според Станислав Младенов, само бързи дейности на служебното държавно управление и по-късно разсъдък от страна на партиите при сформиране на постоянно, както и смели и точни експертни ограничения, биха довели до попречване на очертаващите се през идната година доста тежки последици от скупчването на рецесии в страната - здравна, енергийна, икономическа и обществена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР