Служебният министър-председател Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представят

...
Служебният министър-председател Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представят
Коментари Харесай

Икономическите министри се хвалят с Плана за възстановяване и ръста

Служебният министър-председател Стефан Янев и членовете на Министерския съвет показват обстоен доклад за свършеното от служебното държавно управление. То извършва функционалностите си малко повече от четири месеца.

Ето какво споделиха министрите от икономическия екип:

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов:

" Главните ми цели бяха подобряването на Плана за възобновяване. Смятам, че успяхме да го надградим и да отговорим на рецензиите от страна на европейските ни сътрудници ".Това съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по време на доклада. 

" В Плана за възобновяване отпаднаха планове, които търпяха сериозна рецензия от страна на Европейска комисия. За мен доста значимо е, че успяхме да се преборим и средствата по Плана да не бъдат концетрирани единствено в София, а във всички области и общини в Югозападния район. Миналата седмица организирахме диалози с сътрудниците от Европейска комисия и те доста добре схващат, че сега обстановката в България е сложна. Друг значим акцент бе, че постигнахме редица сделки за идващия програмен интервал, които се надявам идващото Народно заседание да утвърди ", добави той.

  " Преди няколко дни започва и Националното броене. В началото имаше известни проблеми, само че в този момент всичко е наред и аз приканвам всички жители да се преброят онлайн - сигурността на данните им е обезпечена. В момента обмисляме разновидността да бъде продължен срокът за електронното броене ", разкри Пеканов. 

" Темата за " зелената договорка " ще бъде употребена за политически и предизборни битки. Аз съм изумен от твърдия звук на сътрудниците от Европейска комисия по тематиката, когато става въпрос за най-бедната страна в Европейски Съюз. Все отново се плануват доста средства за България и ние не би трябвало да изпускаме шанса да ги усвоим, с цел да може да се подкрепят засегнатите жители и бизнеса ", приключи Атанас Пеканов. 

 Министърът на финансите Асен Василев:

" Фокусирахме контрола върху компаниите с огромни публични поръчки. Тази смяна от дребните и дребните към по-големите донесе два резултата. Започнаха да се събират повече пари в хазната. И бизнесът, и хората започнаха да работят по-спокойно. Второ тримесечие тази година отчетохме растеж от съвсем 10%, което е невиждано след рецесията от 1997-98 година Това е заслуга на всички компании и жители, които са си изработили добре продукцията и са си внесли налозите в хазната ",  съобщи при доклада си министърът на финансите Асен Василев.



  Министърът на стопанската система Кирил Петков:

10% напредък на Брутният вътрешен продукт са в действителност огромен триумф. Това съобщи министърът на стопанската система Кирил Петков по време на доклада на служебния кабинет " Янев ".

„ Преработихме напълно двата плана в Министерството стопанската система от Плана за възобновяване, където милиард и 700 млн. ще бъдат дадени конкурентоспособно, където благодарение на европейските институции ще се следи да няма корупция “, уточни Петков.

Той даде равносметка и за Инициативата „ Три морета “.

„ Предложихме за пръв път да се постави фокус върху нововъведението, планове като биотехнологичен хъб на Балканите. Продължихме диалога за предприемачеството, да притеглим стартъпи от чужбина, които да стартират бизнеса си тук “, съобщи икономическият министър. Той напомни, че с " Трансперънси интернешънъл " има самодейност за нулева корупция и привличане на вложители в обособените общини.

" Спряхме държавен план в София тех парк, където без социална поръчка бяха засилени средства с неразбираема степен. Неведнъж говорихме за язовирите – 588 млн. контрактувани без търг и конкурс. Едва 10% язовира са приключени. Надяваме се, че с прозрачността това няма да се случи отново ", сподели Петков.

По отношение на Българската банка за развиване (ББР) той уточни: „ 1 милиарда в 8 компании. С лимита от 5 млн. бха спрени тези средства да тръгнат в неразбираеми направления, а да отиват към дребния и междинния бизнес. Заплатите в ББР са понижени сред 30% и 50%, тъй като това са на пари на данъкоплатците, не е като частния бранш “, регистрира той.

Личната равносметка на икономическия министър: „ Който не го е боязън – доста може да се реализира за 4 месеца “.

Очаквайте детайлности!

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР