Служебният министър на външните работи на България Николай Милков направи

...
Служебният министър на външните работи на България Николай Милков направи
Коментари Харесай

Николай Милков пред ООН: Мирът и стабилността са най-важни

Служебният министър на външните работи на България Николай Милков направи изявление на 77-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

БНТ разкрива част от речта на Милков, представена от novini.bg:

" Преминаваме през интервал, белязан от доста провокации - война, неустановеност, енергийна рецесия, хранителна рецесия, климатични промени, пандемия от КОВИД-19, чийто резултат към момента се усеща.Този лист надалеч не е обстоен. Рисковете за сигурността, които внезапно се усилиха и неналичието на непоклатимост, които ни засягат през днешния ден и които породиха след последната сесия на Общата заседание, заплашват да срутен интернационалния ред, който построихме тук, в тази зала и вие като суверенни страни. Затова на тази сесия множеството докладчици считат за главен риск войната, която Руската федерация предприе против своя комшия, нарушавайки съществени интернационалните правила и самия правилник на Организация на обединените нации.

Това е противозаконна военна експанзия, която се води от страна-постоянна членка на Съвета за сигурност. Тя освен подронва световната сигурност, само че и основава заплаха за целия интернационален ред, учреден на правила.

България е съществено обезпокоена от неотдавнашната ескалация на спора и от частичната готовност, оповестена в Руската федерация. Ние също по този начин осъждаме референдумите, които се организират в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и обективни, и че те нямат правна мощ.

Като европейска страна, намираща на югоизток в Европа, България счита за значими мира,стабилността и просперитета на Западните Балкани. Вярваме в трансформиращата мощ на европейския интеграционен развой. Ще продължим да поддържаме тези страни по пътя им към Европейския съюз ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР