Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов даде сигнал, че Министерството

...
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов даде сигнал, че Министерството
Коментари Харесай

МО може да обезсмисли помощта за Украйна с крайно консервативна оферта за оръжия

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов даде сигнал, че

" Министерството на защитата, в сходство на решението на Народното събрание, ще приготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде извънредно консервативно ", сподели Стоянов пред Българска телеграфна агенция, откакто Народното събрание го задължи да показа предложение за съответна военна и военно-техническа поддръжка.

Докладът би трябвало да бъде подготвен до началото на декември 2022.

" Тази консервативност произлиза от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са поръчител на сигурността, териториалната целокупност и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски контракт, където категорично е записано, че всяка страна би трябвало да поддържа личен защитителен капацитет ", споделя още той.

Димитър Стоянов е неприкрит съперник на опцията за изпращане на тежко въоръжение към Украйна - позиция, която той държи още от времето, в което беше основен секретар на президента Румен Радев.

Самият Радев влезе в обществен спор с депутатите от ГЕРБ по време на консултациите в края на октомври, когато той упрекна някогашните ръководещи, че не са вложили в българската войска в продължение на 12 години.

Президентът е съперник и на концепцията за модернизиране на въоръжените сили посредством стратегии от вида на Lend/Lease, при които Съединени американски щати или други съдружници от НАТО биха могли да заменят старите руски оръжия на България с по-съвременни и съвместими системи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР