Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов беше на посещение в

...
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов беше на посещение в
Коментари Харесай

Говорителят на МО на Украйна пред БНТ: Благодарни сме за решението на България открито да ни помага

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов беше на посещаване в Киев. Това стана ясно нощес след туитър на украинския му сътрудник Олексий Резников, и беше обявено преди часове и от българска страна. Двамата са разискали военната поддръжка на България за Украйна.

Според медии, близки до силите за териториална защита на Украйна, някои украински подразделения са оборудвани с български оръжия. Говорителят на военното министрество в Киев Юрий Сак нито удостовери, нито отхвърли информацията пред Българска национална телевизия.

Военната помощ за Украйна, присъединяване на България в задачата на Европейски Съюз за поддръжка на Киев, наше присъединяване в напъните за възобновяване на Украйна и европейския път на страната. По тези четири точки са говорили Стоянов и Резников.

" България изрично поддържа суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни връзки, учредени на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ ", съобщи българският боен министър.

Олексий Резников е благодарил на Стоянов за решението на българския парламент да окажем военна поддръжка на Украйна.

" За мен е чест да посрещна министър на защитата на България Димитър Стоянов. Благодарни сме за решението на България да даде помощ на Украйна в региона на сигурността. Очаквам с неспокойствие да развием в допълнение нашето съдействие ", сподели Резников.



В особено изявление за Българска национална телевизия представителят на МО на Украйна Юрий Сак съобщи, че срещата сред двамата е била знакова и благодари на София за решението да предоставим оръжия на Киев.

" Разбираме, че това не е елементарно решение за България - намерено да оказва помощ на Украйна поради настройката на Русия и позицията на руснаците, само че това е коалиция на цивилизовани страни и сме доста признателни на българския народ и държавно управление за тяхната поддръжка в това мъчно за Украйна време ", разяснява той.

След дълги разногласия българският Парламент на 16 декември реши дефинитивно да изпратим оръжия към Украйна. За да се случи това, президентът Румен Радев би трябвало да издаде декрет. Документът още не е реалност. В същото време украински профилирани медии, които са били в контакт със Силите за териториална защита, настояват, че някои украински елементи употребяват български противотанкови оръжия, муниции, експлозиви и оптични системи.

" България има доста мощна, добре развита военна и отбранителна промишленост и може да даде на Украйна значима военна помощ - в частност амуниции за руския модел 152-милиметрова артилерия. Що се отнася до точния вид оръжия, които използваме на бойното поле, нашата политика не включва оповестението на съответни елементи. Нито можем да потвърдим, нито да отречем ", сподели Юрий Сак.

За износа на оръжия към Украйна позволения се издават от Междуведомствена комисия за експортен надзор към Министерството на стопанската система. Оттам обявиха:





Посещението на Стоянов в Киев провокира разнопосочни реакции в Парламента.

" Добър знак на ангажимент с украинската страна, на схващане, че България има личен интерес да окажем съответна на нашите благоприятни условия помощ на Украйна за справяне с путинската експанзия ", счита Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ".

" България подарява оръжия на Украйна. Въпросът е за какво не беше оповестено това нещо по медиите? Издава боязън. Ей това е неприятното ", разяснява Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ".

Днес от Българска социалистическа партия не коментирха тематиката. В държавното управление " Петков " Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на стопанската система оглавяваше Междуведомствена комисия за експортен надзор, която издава разрешенията за експорт на оръжия. От пресцентъра на Българска социалистическа партия разпространиха известие, в което Корнелия Нинова декларира, че ще търси способи да сезира Конституционния съд, в случай че президентът Радев не наложи несъгласие върху ратификацията на Народното събрание за изпращане на военна помощ за Украйна.



Според тях в подписания контракт написа, че оттук насетне Министерски съвет може независимо на закрито съвещание да трансформира листата за оръжията или боеприпасите.

" Международните контракти не могат да се трансформират от Министерския съвет, те би трябвало да минат наложително на ратификация от Народното събрание по Конституция, пишат от Българска социалистическа партия, съгласно които това е малка врата служебното държавно управление да взима решения на закрити съвещания какво да прави ", пишат от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР