Служебният министър на икономиката Никола Стоянов очаква спад в цените

...
Служебният министър на икономиката Никола Стоянов очаква спад в цените
Коментари Харесай

Министър вади серия от мерки. Ето как ще смъква цените на храните

Служебният министър на стопанската система Никола Стоянов чака спад в цените на храните като резултат от ограниченията против спекулата у нас. Това заяви самият той в изявление за Българска национална телевизия.

Ресорните институции започнаха от през вчерашния ден взаимни инспекции за нелоялни търговски практики в цялата страна. Разработва се и онлайн платформа, която да демонстрира стойностите на продуктите от момента на производството или вноса у нас до щанда в комерсиалните обекти.
-->
" Горивата са спаднали с 15% - 20% от лятото, има обезщетения за електрическа енергия, транспортната услуга пада, цената на газа пада. Истината е, че доста разчитаме на информираността на клиентите, тъй като веригите държат на името си и аз желая с тях да сме дружно в тази битка – да покажем лоялните и етични търговци, да изкараме и нелоялните търговски практики, за които ще има доста надзор и по този метод да балансираме пазара. Сигурен съм че на база на тези фактори спад в цените на храните ще има ", съобщи Никола Стоянов.

В момента Министерство на стопанската система създава закон за търговията с храни. Според Стоянов повишение на санкциите и въвеждането на таван на цените не са работещи механизми. Той чака Комисията за защита на конкуренцията да ревизира случаите на по едно и също време повишение на цените, какъвто е този с телекомите у нас.

" Нямаме срещу пазара - конкуренция е и в случай че хората са съгласни да купуват на избрани цени, не е проблем. Интересно е, обаче, че внезапно всички стартират да подвигат цени, което се надявам да попадне под вниманието на Комисията за защита на конкуренцията. Проверките на пазара ще са взаимни - ще ревизираме това, което можем, по отношение на закона, само че трябват и законодателни промени, които да дадат още пълномощия. За всеки търговец най-важно е неговото име, и когато излезе, че при него има нелоялни практики, това е доста по-ефективно от високата санкция ", съобщи министърът.

През март се чака ново заплащане към бюджета от страна на " Лукойл ". Парите от свръхпечалбите на рафинерията се преразпределят за по-евтин публичен превоз като мярка против високите цени на горивата.

Никола Стоянов посочи, че има открити случаи, в които превозвачи задържат цените на услугата, макар че получават обезщетения и по проблема е сезирана Комисията за отбрана на потребителите. Един от тези случаи е в Несебър.

Служебният министър на стопанската система чака цените на горивата у нас да се задържат на сегашните си равнища, а инфлацията да понижава с по-голям ритъм през този и идващите месеци.

" България се движи по най-позитивния сюжет, а при започване на есента сюжетите бяха много по-лоши. Надявам се от февруари да има по-голям спад на инфлацията, поради по-ниската цена на газа. Надявам се цените на храните също да паднат ", съобщи той.

Стоянов сподели още, че все още няма информация украинска военна техника да се ремонтира у нас. По думите му служебното държавно управление е изпълнило прецизно решението на Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна.

Той разяснява и че е невероятно министър председател, който и да е той, да прави покупко-продажби с оръжие за Украйна без знанието на неговия министър на стопанската система.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР