Служебният кабинет подготвя възможни решения за електроенергийните дружества във връзка

...
Служебният кабинет подготвя възможни решения за електроенергийните дружества във връзка
Коментари Харесай

Служебният кабинет готви мерки срещу поскъпването заради високите цени на тока

Служебният кабинет приготвя вероятни решения за електроенергийните сдружения по отношение на нарасналите цени на силата. Това стана ясно от отговор на служебния министър председател Стефан Янев в границите на парламентарния надзор. Той отговори на въпрос на депутатите Петър Чобанов и Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи по отношение на ограниченията на държавното управление във връзка с внезапно повишение на съществени артикули, храни и услуги. 

Подготвяните ограничения ще бъдат огласени идната седмица. Те са микс от решения, които са свързани с активността на електроенергийните сдружения, с активността на българската самостоятелна енергийна борса, в границите на закона и в съгласие с регулаторните органи, изясни Янев. Целта е да се дадат благоприятни условия за усмиряване на пазара и в частност на сдруженията с огромни енергоемки действия.  

Според Янев, служебното държавно управление не е в положение да предлага дълготрайни ограничения, защото те изискват съответна поддръжка от парламентарно показани партии. 

" В момента стопанската система се възвръща. Българската стопанска система се развива добре. За страдание, числата са такива, че спрямо предходната година се регистрира покачване на цените ", уточни Янев.  " Енергоносителите и горивата и техните цени на международните пазари се отразяват директно или непряко в крайните цени на стоките от първа нужда. В съпоставяне с предходната година суровият петрол има покачване от 68%, природният газ - над 200%, общо енергийните артикули - с 85%. Това е на база съпоставяне юли 2020 - юли 2021 година ", разясни министър председателят. 

По данни на Национален статистически институт сега инфлацията е приблизително към 3 %, сподели още Янев. При опция за изваждане на директното въздействие на цените на горивата и на енергоносителите тази инфлация би била в границите на естественото на годишна база от порядъка от 0.7%, посочи той. 

България е в отворен пазар, в това време сме във валутен ръб, което значи, че опциите на политиката на националната банка и на държавното управление да въздейства директно върху цените и пазарите е много лимитирана, съобщи министър председателят. " Налага се една на първо място благоразумна фискална политика. В актуализацията на бюджета се плануват избрани понижения на планувани разноски и понижение на планувания бюджетен недостиг с 0.3 %, което в допълнение ще докара до понижаване на общата тежест върху бюджета ", изясни той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР