Служебният кабинет формира нов кризисен щаб заради цените на природния

...
Служебният кабинет формира нов кризисен щаб заради цените на природния
Коментари Харесай

Кабинетът свиква кризисен щаб за цените на газа и тока

Служебният кабинет образува нов спешен щаб поради цените на природния газ и тока, в който ще влизат представители на няколко министерства, КЕВР и ДАНС.

Новоназначеният министър на енергетиката Росен Христов разказа обстановката с доставките на газ като " сериозна и сериозна ".

По думите му - към момента не са обезпечени доставките до края на годината, които да задоволят потреблението в България. Танкерите, които някогашният министър председател Кирил Петков разгласи като опция за компенсиране на потребностите, към момента са " на равнище оферта ".

" Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Трябва да намерим метод за пазаруване на слотове от трети страни, с цел да разтоварим корабите и това в допълнение ще оскъпи газа ", сподели той.

Цената на газа от Азербайджан също се е нараснала в последните дни за " 2/3 от контрактуваните количества ".

Христов разгласи още, че " Булгаргаз " е в сериозна финансова рецесия и може да не успее да се разплаща по договорите си, в случай че не получи пари.

" Подготвяме търг за доставка на полутечен газ, който да задоволи най-малко отчасти потребностите на страната до края на годината. Търсим способи за рефинансиране на " Булгаргаз " и договаряния за намаляване на цената в общия микс на доставките на газ ", сподели още той.

Брифингът в Министерски съвет беше призован с няколко часа предупреждение за 19 ч. и завърши за към 10 минути, като министрите и служебният министър председател не дадоха отговор на въпросите на публицистите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР