За първи път Европейският съюз въвежда забрана за руски кораби,

...
За първи път Европейският съюз въвежда забрана за руски кораби,
Коментари Харесай

ЕС санкционира и руския флот в сянка

За първи път Европейският съюз вкарва възбрана за съветски кораби, които се пробват да заобиколят западните ограничавания за съветския нефт, да стопират на негови пристанища.

Мерките са част от 14-ия пакет наказания на Европейски Съюз след началото на войната на Русия в Украйна, утвърдени от външните министри на съюза в понеделник.

От декември 2022 година насам на съветския нефт е въведена пределна цена от 60 $ за барел, а страните от Г-7 и Австралия не разрешиха на своите корабоплавателни компании, банки и застрахователни компании да вземат участие в превозването на съветско гориво, което се продава на по-висока цена.

В отговор Русия сътвори собствен " флот в сянка ", който се състои от петролни танкери, с цел да заобиколи западните наказания.

Корабите постоянно са по-стари, с неразбираем притежател, съмнителни застраховки и плават под знамена с най-лошите индикатори за сигурност в сектора.

Сега обаче те също са включени в глобите на Европейски Съюз, откакто сходна крачка към този момент направи Англия.

В последния пакет наказания за първи са включени и плавателни съдове с друго предопределение, в това число за превозването на военно съоръжение за Русия, на откраднато украинско зърно и на аварийни елементи за терминали за полутечен газ.

" Мярката обгръща и танкерите, които са част от " флота в сянка на Путин ", който не следва положителните практики в корабоплаването и нарушава интернационалните стандарти. Само за ден са били спрени 27 такива кораба, " се показва още в формалното известие на Европейския съвет.

14-ият пакет наказания включва още 61 сдружения, които непосредствено оказват помощ на Русия да развива военната си промишленост.

В листата на Европейски Съюз попадат компании от Китай, Турция,Казахстан, Киргистан и Обединените арабски емирства, които заобикалят сегашните ограничавания и доставят военно съоръжение на Русия.

Въвежда се и възбрана за прекачване на полутечен природен газ - както от един на различен транспортен съд или от кораби към брега, по този начин и претоварване.

На терминали в Европейски Съюз, които не са свързани със системите за природен газ, се вкарват ограничавания за вноса на съветски полутечен газ.

По данни на Европейски Съюз сред 4 и 6 милиарда кубични метра съветски полутечен газ е бил пренесен до трети страни през европейски пристанища предходната година.

Междувременно се чака Украйна да получи първия транш военна помощ от замразените съветски активи в размер на до 1,4 милиарда евро макар наложеното от Унгария несъгласие.

Financial Times цитира висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел, съгласно който Унгария се е въздържала при предходно гласоподаване за систематизиране на приходите от замразените съветски активи и в този момент " не би трябвало да взе участие в решението за потребление на тези средства. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР