Служебният финансов министър Росица Велкова прогнозира 5,3-8% инфлация за догодина.

...
Служебният финансов министър Росица Велкова прогнозира 5,3-8% инфлация за догодина.
Коментари Харесай

Финансовият министър с прогноза за ръста на инфлацията у нас

Служебният финансов министър Росица Велкова предвижда 5,3-8% инфлация за следващата година. Тя изясни още, че прогнозата е създадена от седем институции. На 1 януари изтичат понижените ставки на облекчения на някои артикули и се планува цените им да набъбнат с 20%, изясни аргументите Велкова.

Хазната ще приключи тази година с недостиг от 3,4% от Брутният вътрешен продукт. Това ни слага на четвърта позиция по мярка от страните в Европейски Съюз. Това заяви на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова.

 
Тя регистрира още, че все още поетият дълг е 7 милиарда лева Очакванията на Велкова са консолидираната фискална стратегия също да приключи годината с остатък, който обаче ще бъде по-малък от 989-те млн. лева колкото е той сега.

Като причина за остатъка, Велкова уточни положителната събираемост. В приходната част чакаме да имаме остатък от 250 млн. лв., като 50 млн. лв. са от налозите върху приходите на физическите лица. Тя регистрира растеж и на постъпленията на НЗОК и митниците, тъй че приходната част на бюджета ще бъде преизпълнена.

Очакваме спестовност от 1 милиарда лв. в финансовите разноски, което се дължи на постъпленията по Плана за възобновяване и резистентност, изясни още тя.

Велкова добави, че е квалифициран план на Бюджет 2023 година предвид на това, че към този момент сме в края на годината. И добави, че планът ще бъде импортиран за разглеждане в Народното събрание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР