Служебният екип на Министерство на здравеопазването ще работи за остойностяване

...
Служебният екип на Министерство на здравеопазването ще работи за остойностяване
Коментари Харесай

Ще се остойности ли лекарският труд?

Служебният екип на Министерство на здравеопазването ще работи за остойностяване на лекарски и сестринския труд, с който да има изясненост и предвидимост каква част от клиничните пътеки отиват за възнаграждение на медицинския личен състав. Това разгласи служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в края на предходната седмица при представянето на екипа и целите на ведомството.

Доколко тези цели съответстват с целите на хората на терен?

Какво не схващат ръководещите?

“Не мисля, че не схващат казуса предходните кабинети и всички ръководещи. Няма ангажираност, няма и политическа воля, няма и консенсус по въпроса. Може би това устройва избрани групи от хора. “

Каза в изявление за БНР доктор Неделчо Тотев, ръководител на Националното съдружие на общинските лечебни заведения и шеф на болничното заведение в Чирпан.

Общинските лечебни заведения

“Ния сакаш сме ничии, тъй като страната е майка за нейните си лечебни заведения, за държавните, които са с 50 и над 50% държавна благосъстоятелност. Те нормално са 100% там множеството или са акционерни сдружения, в които общините имат някакво присъединяване проформа, приказвам за регионалните лечебни заведения. Държавата там е принципалът. За тях постоянно е имало, за нас ще е на правилото на това, което успеем да издействаме, да измолим с хилядите срещи. Общините са разнообразни като благоприятни условия в районите – един дават на лечебните заведения и ги подкрепят, други не дават “, споделя още той в предаването “Преди всички “.

Защо единствено трудът на лекаря не е остойностен?

“Ние от Сдружението имахме наши изчисления по какъв начин да станат нещата такива, че в действителност лекарският труд да се остойности, да може да влезе в сумата, която получава болничното заведение по клинична пътека, в случай че остане методът за разплащане този. Но като че ли нашият Съюз на лекарите в България е доста детски в тази посока. След като те подписват груповите трудови контракти и ги подписват при едни условия, които не бих нарекъл приемливи. Отговорът може би се крие в това – слаб съюз, който не отстоява правата си “, споделя още той.

Има поръчка за основаването на работна група, която да откри механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд

“При остойностяване на нашия труд не трябва да се подминава действието, тъй като доста хора приказват и доста преди този момент са го говорили. Много приказки имаше и доста се канеха, само че никой не го докара до края. Дано служебният кабинет да има време да направи нещо в тази посока, знаем, че дните са преброени. “

Кой са незабавните промени?

“Миналата седмица изпратихме едно писмо,  с което настояваме за незабавна среща, желаеме да срещнем министъра, тъй като ни беше заречен откакто се подписа от синдикатите и фармацевтите един трудов контракт за опазването на здравето, оттогава до встъпване на новия министър в служба, чакахме среща, на която да ни бъде възложен механизъм, по който ще се подкрепи общинското опазване на здравето, с цел да се доближат тези ужасно високи прагове.

Трудно съумяваме да задържим фрагментите, тъй като хората бяха излъгани. В началото на годината им беше дадено едно, а ние трябваше да го осъществим. Една част от хората разбираха, че това е непостижимо, други не “, показва още той.

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР