Служебните правителства носят отговорност пред президента. Депутатите могат да контролират

...
Служебните правителства носят отговорност пред президента. Депутатите могат да контролират
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова пред ФАКТИ: Депутатите няма как да искат оставката на служебен министър

Служебните държавни управления носят отговорност пред президента. Депутатите могат да управляват служебните министри единствено на парламентарен надзор. Но депутатите няма по какъв начин да желаят оставка на длъжностен министър председател или министър. Това е право на президента, който може да изиска оставка. Онзи, който назначава, е и този, който освобождава. През законодателството всеки министър носи гражданска и наказателна отговорност по общия ред, тъй като нямат имунитет. Ако разсъждаваме по различен метод, то президентът, с цел да резервира своя рейтинг, положителното си име в обществото, има право да изиска оставката на министър. Примерно за несправяне с работата. Той във всеки един миг може да смени министър. Това разгласи пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „ Разговор “ конституционалистът доцент Наталия Киселова.

„ Сега желаят оставката на енергийния – Росен Христов, и на вътрешния министър - Иван Демерджиев. Исканията към Христов са през цялото време и бяха на база неговото минало, на база опциите да се оправи с предстоящата непълнота на газ. След като съумяха да подсигуряват доставките на газ и да се запълни хранилището в Чирен, нещата утихнаха. Колкото до Министерство на вътрешните работи, там обстановката е друга. Оставката на Иван Демерджиев се желае за неща, случили се по време на неговия мандат. Имаме трима починали чиновници на Министерство на вътрешните работи, а това е доста “, добави конституционалистът.

Според доцент Киселова двата случая, касаещи Министерство на вътрешните работи, се събират, а те са разнообразни.

„ В първия случай приказваме за придвижването на рейс с 50 индивида в обитаемо място, където е мъчно да се спре механично. Униформените тогава вземат решение да го спрат по най-бързия метод - със спрял автомобил. Но в случай че беше противоположното, какви щяха да са международните заглавия, в случай че бяха стреляли или опънали шипове, в случай че имаше починали мигранти. Служителите на Министерство на вътрешните работи са постъпили по този начин, че да запазят живота на хората в рейса, макар че те са правонарушители. Животът на тези хора е изведен като по-важна полезност от това да бъдат спрени непременно. При другата покруса от понеделник вечерта. Говорим са взаимен патрул сред Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата. Има сигнал, че има проблем от другата страна на оградата, граничният служител на реда слиза да ревизира. По-скоро казусът е престъпен, в случай че не се окаже някаква форма на провокация. Ако при първия случай в Бургас не е имало добра връзка, значи желаеме оставка от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. А при втория случай, когато имаме подозрения за нарушение на държавната граница, персонализирано министърът с какво е нарушил нещо или не е спазил нещо. Просто министърът се постанова да ръководи в миг, в който имаме огромен напън по границата “, добави доцент Киселова.

„ Според мен би трябвало да се заложи на техника и технологии за запазване на границата. Просто би трябвало да се укрепи оборудването с потреблението на сензори, на дронове и така нататък Когато си външна граница на Европейски Съюз, няма по какъв начин единствено полиция да пази. Това е въпрос на Европейски Съюз. Европейски Съюз би трябвало да премисли коренно отношението си към Близкия Изток и Африка за мигрантите “, сподели още доцент Киселова.

Още от диалога вижте във ВИДЕОТО.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР