Службите за гражданска защита на Исландия обявиха извънредно положение в

...
Службите за гражданска защита на Исландия обявиха извънредно положение в
Коментари Харесай

МВнР с предупреждение към стотици българи: Обявено е извънредно положение, следете ситуацията

Службите за гражданска отбрана на Исландия оповестиха изключително състояние в региона на град Гриндавик на полуостров Рейкянес, южно от столицата Рейкявик, поради предстоящо изригване на вулкан, оповестиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР).
Властите оповестяват, че тунел от магма се е образувал под град Гриндавик. По информация от Метеорологичната работа на Исландия от утринните часове на 11 ноември 2023 година на този стадий е мъчно да се дефинира къде и по кое време тъкмо магмата може да доближи до повърхността. През последните дни на полуостров Рейкянес бяха регистрирани и серия трусове, усетени в това число в столицата Рейкявик.
Пътищата към град Гриндавик са затворени, както и известната туристическа забележителност в региона – Синята лагуна. Летище „ Кефлавик “, което се намира на 15 минути път с автомобил от Гриндавик, все още работи обикновено.
Всяка самолетна компания взема решение самостоятелно дали да продължи полетите си. Повече информация за полетите може да бъде открита на уеб страницата на съответната компания или на летище „ Кефлавик “.
На жителите се предлага да наблюдават с нараснало внимание обстановката, постоянно да се осведомят от медиите или от телефона за незабавна помощ в Исландия – 112. Червеният кръст в Исландия също е отворил гореща телефонна линия на номер 1717.
При нужда от подпомагане българските жители могат да се обръщат непрекъснато на телефонните линии на дирекция „ Ситуационен център “ на Министерство на външните работи: тел.: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, e-mail:, както и на телефоните и ел.поща на Посолството на Република България в Кралство Норвегия – +47 480 89 793,, което дава отговор за Исландия.
Жителите на исландския град Гриндавик, който се намира в югозападната част на страната, бяха евакуирани през нощта поради опасения от вулканично изригване наоколо до домовете им, съобщи Франс прес. В Гриндавик живеят 4000 души.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР