Службата за криминални разследвания на Военноморските сили на САЩ (NCIS)

...
Службата за криминални разследвания на Военноморските сили на САЩ (NCIS)
Коментари Харесай

Някой се е опитал да хакне Военноморските сили на САЩ, подарявайки хакнати часовници на военните

Службата за престъпни следствия на Военноморските сили на Съединени американски щати (NCIS) проверява известия за голям брой случаи на приемане от военните на пакети, съдържащи подозрителни смартчасовници, от незнайни податели. Такива джаджи елементарно могат да бъдат оборудвани със злотворен програмен продукт за кражба на чувствителни данни.

Все още не е известно кой е изпратил подозрителните часовници, само че устройствата демонстрират някои признаци на умишлена активност, ориентирана към основаване на киберзаплахи за американските военни. При опит за машинация устройствата автоматизирано се свързват с безжични мрежи и смарт телефони, " получавайки достъп до голямо количество потребителски данни ".
-->
Освен това, съгласно CNN, часовниците имат злоумишлен авансово конфигуриран програмен продукт, който дава достъп до съхраняваните данни, в това число банкова информация, контакти и информация за сметки като потребителски имена и пароли. Според NCIS джаджите биха могли да се употребяват от съперници за събиране на поверителна информация и да съставляват опасност за личния състав на Военноморските сили и Морската пехота на Съединени американски щати. Военните чиновници отхвърлят да оповестят какъв брой военнослужещи са получили такива дарове или кой може да е подателят, като се базират на продължаващото следствие.

Експертите настояват, че сходни колета могат да съставляват опасност, защото военнослужещите с невисок сан не печелят доста и елементарно биха могли да вземат непредвиден скъп подарък, без да бъдат обвинени. А за задграничното разузнаване даже един часовник на ръката на редови войник може да бъде значим източник на информация, изключително когато е обвързван със смарт телефони. През 2018 година Пентагонът забрани на военнослужещите, изпратени на задачи, образование или други действия отвън непрекъснатото им местоположение, да употребяват фитнес тракери, смарт телефони и евентуално даже приложения за запознанства с функционалност за геолокация. Това се случва, откакто фитнес приложението Strava оказа помощ за разкриването на местонахождението на американските военни.

Според някои отчети сходни техники се употребяват освен от разследващите служби, само че и от някои киберпрестъпници " от Източна Европа ", съгласно CNN, които изпращат безвъзмездни флашки със злотворен програмен продукт на американски компании за кражба и изнудване, да вземем за пример.

Освен това продавачите на пазари като Amazon се занимават с сходни практики. Според някои отчети те могат да изпращат евтини артикули на нищо неподозиращи консуматори, а по-късно да оставят отлични мнения за тях, получавайки рейтинг, с цел да подобрят видимостта си на пазарите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР