Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на

...
Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на
Коментари Харесай

Политическите реакции на санкциите на САЩ срещу шестима българи

Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на шестима български жители за тяхната забележителна роля в корупцията в България.

Шестимата са: Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалмпиев и Красимир Томов.

Във връзка с тази информация от Съединените щати служебният министър председател Стефан Янев е разговарял по телефона с помощник- държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд, обявиха от държавната пресслужба.

Нюланд е уведомила българския министър председател, че според закона „ Магнитски “ са в ход санкционни дейности във връзка с трима български жители и 64 юридически лица, а други трима ще бъдат обект на по-ограничен санкционен режим. Мерките се ползват в подтекста на напъните за ефикасна битка против корупцията в България.

От българското Външно министерство показват, че върховенството на закона е в основата на демократичния развой и в връзките с сътрудниците и съдружниците си България споделя убеждението, че битката с корупцията следва да бъде категоричен кардинален и на практика приоритет.

От правосъдното министерство се въздържат от коментар, както и от Mинистерството на финансите. Оттам обясниха, че ще разясняват, откакто излезе формалното известие на държавния департамент на Съединени американски щати.

По информация на bTV водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е разговарял с посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа, само че не е било обвързвано с наложените от Съединени американски щати наказания. Засега от партията нямат коментар за глобите.

От „ Демократична България “ обявиха, че глобите на Съединени американски щати са „ присъда “ против прокуратурата.

„ Тези наказания от страна на Съединени американски щати отразяват разбирането на новата американска администрация, че тя би трябвало да отговори с другарски жест на измененията, които се случват в България Това е деяние на американското държавно управление, което регистрира дейностите в България, на българското общество и нетърпимостта му към корупцията. Трябва да приветстваме дейностите на американското държавно управление “, разяснява Христо Иванов, съпредседател на „ Демократична България “.

От Движение за права и свободи, чийто народен представител беше Делян Пеевски, отхвърлиха коментар.

В обществените мрежи ръководителят на обединението „ Изправи се! Мутри вън! “ Мая Манолова написа: „ Като зелена светлина и поддръжка за по-решителна битка с корупцията в България. Изтича времето, което институциите имат, с цел да покажат незабавни резултати в изтръгването на корупцията. Ако не го създадат, предвиждам мрачна политическа есен “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР