Случаят с разменените бебета в България е повече от неприятен

...
Случаят с разменените бебета в България е повече от неприятен
Коментари Харесай

Случаят с разменените бебета: По света се случва постоянно

Случаят с разменените бебета в България е повече от противен и евентуално е резултат от човешка неточност. Но такива се случват и в други страни, в това число в Германия.

Някои от известните случаи напомня " Дойче Веле ":

Няколко дни след раждането си във френския град Кан бебетата Манон и Матилда е трябвало да бъдат подложени на фототерапия поради жълтеница - рутинна процедура в родилните отделения. Поради липса на място двете момиченца били поставени в едно легло, след което явно били разменени от личния състав. Десет години по-късно размяната е открита посредством ДНК-тест1 пожелан от таткото на едното дете, който се усъмнил поради по-тъмния загар на щерка си. Двете фамилии поискали над 12 милиона евро обезщетение, а съдът им отсъдил два.

Няма публична статистика

Подобни истории по предписание притеглят вниманието на медиите: през 2013 година родилка във Виетнам получила момченце, въпреки че била родила момиченце. В този случай истината била разкрита три месеца след размяната. През 2012 година пък две рускини открили, че в продължение на 37 години са живели в неверно семейство. Случаи на разменени бебета има и в Германия, например през 1991 година в болница в Долна Саксония, както и в Южна Корея. 

Отговор на въпроса какъв брой постоянно се стига до сходни неточности обаче е мъчно да бъде даден, защото публични данни липсват. Допитване на Германското сдружение по гинекология и родилна помощ от 2008 година е записало 12 случая на замяна, само че всички от тях са били изяснени още преди изписването на бебетата. „ Вероятно броятна случаите е по-голям ", споделят от сдружението пред „ Шпигел ". Вероятно не всички случаи са обявени, а сигурно има и такива, за които въобще не се знае. 

Как се стига до размяната на бебета в клиниките?

Все отново какви са аргументите за тези неприемливи неточности? В случая с Манон и Матилда от Кан виновността е на служителка, която „ страдала от тежка меланхолия и алкохолизъм ", заради което не спазила разпоредбите, твърди адвокатката на клиниката. А изследване на Германското сдружение по гинекология демонстрира какъв брой ненадейно банални могат да бъдат аргументите: от време на време гривничките с имена се губят при къпането или обличането, от време на време детето се поставя в неверно креватче или при неверна майка със същото фамилно име.

За да се избегнат сходни случаи, Германското сдружение по гинекология е издало специфични наставления за идентификация на новородените. В тях да вземем за пример се предлага всяко дете да носи по две гривни, които са крепко сложени на ръката или на крайници. Ако някоя от гривничките падне, тя се подменя неотложно от квалифицирана здравна сестра и наложително в наличието на доктор. А преди напускането на родилното отделение идентичността на всяко дете се ревизира по избрани общоприети процедури. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР