“Случаите на Covid намаляват, хубавото е, че вариантът “Омикрон“, който

...
“Случаите на Covid намаляват, хубавото е, че вариантът “Омикрон“, който
Коментари Харесай

Спира дифузното разпространение на Covid, ще следим групи и колективи



“Случаите на Covid понижават, хубавото е, че разновидността “Омикрон “, който мина съвсем през цялото население на България, се прекарва доста по-лесно като заболяване “ – сподели в предаването “Нашият ден “ на БНР проф. Тодор Кантарджиев :

“Престава дифузното разпространяване на Covid, което мъчно се поддава на противоепидемични ограничения и започваме едно предаване на клъстери – обособени групи и колективи. Така доста по-лесно могат да се наблюдават епидемиологичните връзки.

Новият вид на вируса е подвариант на “Омикрон “, който се споделя БА.2. Той по-лесно се популяризира, което е обикновено, само че доста по-лесно минава като заболяване.

Специално с разновидността “Омикрон “, който стартира преди няколко месеца, се разбра, че хора, прекарали ковид в другите разновидности преди месец и година, е допустимо да се разболеят, само че ще го прекарат за няколко дни, без потребност от хоспитализация. Най-важното е да са си у дома, с цел да не заразят хората, с които контактуват.

Те са реинфектирани, прекарали са единия вид, при втория може да се заразиш, само че ще го прекараш доста по-леко. “

Ваксинационната акция

“Кампанията отслабна по няколко аргументи. Първата е, че понижава броят на случаите. Втората е, че се натрупа една отмалялост в обществото. Сега сега хората, искащи да си слагат първа доза, са доста малко.

Но би трябвало да създадем нещо доста значимо, в края на лятото и при започване на есента в сички възрастни хора и хора с хронични болести , би трябвало да се имунизират, с цел да са спокойни за есента и зимата.

Ще забележим дали ще има произвеждане на лекарствено средство с четиривалентна ваксина за грип и за Covid петвалентна. Много е евентуално да се появи такава, само че сега още няма такава.

В края на този месец ще се събират представители на всички европейски страни членове на Европейски Съюз, с цел да се види за една обща тактика, защото поръчките и разпределенията на ваксини са общи дейности на членовете на Европейски Съюз. Тогава ще забележим какво ще се реши.

Нашите документи, които бяха въведени есента на 2021 година – нито бяха въведени в точния момент, нито с нужната подготовка на обществото. Лятото трябваше да се каже на хората да се имунизират. "

Извънредната епидемиологична конюнктура

“Това са значими политически решения, които нямам смелостта да разясня. Искам единствено да припомня на българския народ, че пролетта на 2020 година, когато всички бяха уплашени, тогава ние тръгнахме със основания щаб със тактиката – “никаква приемливост към ковид “.

Бяхме и страната в Европейски Съюз с минимум случаи, тъй като бяхме обединени като нация. След това, когато падна изключителното състояние, се появиха доста “специалисти “. Те в този момент същите “специалисти “ са по водене на военни дейности. Те объркаха народа във връзка с вируса и във връзка с ограниченията.

Постепенно би трябвало да се подготвим за неносене на маски, тъй като това е естественото развиване на една пандемия. “

Бежанците от Украйна и имунизационният календар на България

“Никой не мисли, че има някакъв риск, само че би трябвало да сме наясно с няколко неща: в последните 10 години има много пропуски в естествените имунизации, които децата би трябвало да имат.

Затова би трябвало да се ревизира дали децата са имунизирани за морбили, и другата доста значима ваксина – това е 4,5 или 6-валентната, която е и за детски паралич, и за дифтерия.

В последните години в Украйна е нямало дифтерия, само че по-възрастните хора, които не сме неотдавна в битката с инфекциите, си спомняме 1993 година, когато имаше 40 000 случая на дифтерия поради занемарена имунизация. “

Грипна вълна

“Парагрипните вируси са нещо забавно, те се появяват нормално в края на грипните епидемии. В момента нарасналият брой на случаи на сезонен грип се дължат на разновидността А (H3N2), за което споделих, че ще стане преди три месеца.

Късно е за грипа, с цел да ни плаши. Обикновено април месец случаите внезапно понижават. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР