Словения се разбунтува. Хиляди словенци излязоха на демонстрация в столицата

...
Словения се разбунтува. Хиляди словенци излязоха на демонстрация в столицата
Коментари Харесай

Бунтове в Словения. 40 000 искат оставка на премиера

Словения се разпалва. Хиляди словенци излязоха на проява в столицата Любляна през вчерашния ден с искане за оставката на премиера-консерватор Янез Янша. Според разнообразни източници в митинга са взели участие сред 20 и 40 хиляди души.

Демонстрантите издигнаха лозунги за предварителни избори. Редовните би трябвало да се проведат следващата година. Протести против ръководството се организират от няколко месеца, само че снощният беше най-многолюден, отбелязва организация Ройтерс, представена от Нова тв. Събралите се упрекнаха държавното управление в корупция, напън против медиите и угнетяване на цивилен свободи.

„ Народът е единен в настояването си за предварителни избори. Хората стачкуват против държавното управление на страха на Янез Янша. Той злоупотребява с властта си и желае да трансформира демокрацията в тирания “, сподели Теа Ярче, профсъюзен водач, която е измежду уредниците на митинга.

62-годишният Янез Янша е министър председател на Словения от февруари предходната година. Преди това два пъти е заемал този пост, като през 2013-а беше заставен да се отдръпна поради корупционен скандал. Той споделя гледната точка на унгарския си сътрудник Виктор Орбан за прецизен надзор на мигрантския поток по границите.

В Туитър Янша дефинира митинга като антисловенски и добави, че е бил в нарушаване на ограниченията против пандемията.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР