Словения има най-бедния президент в Европа. По отношение на средните

...
Словения има най-бедния президент в Европа. По отношение на средните
Коментари Харесай

Колко получават президентите в Европа

Словения има най-бедния президент в Европа. По отношение на междинните заплати, президентите на Украйна и Сърбия следват компактно като втори и трети най-бедни на континента. В цяла Европа държавните глави печелят 4,1 пъти повече от междинния приход и костват на данъкоплатците 49,62 евро на час.
 
Това демонстрира ново изследване на Slot.Day, което проучва междинните брутни заплати, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и приходите на президентите в 31 страни в Европа. Изследователите са употребявали последните налични данни от националните статистически служби и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), вариращи сред 2022 година и третото тримесечие на 2023 година Данните за Брутният вътрешен продукт са получени от Световните стопански вероятности на Международния валутен фонд (МВФ)., оповестен през октомври 2023 година Прогнозите за приходите на президента се основават на отчети на самостоятелни медии, национално законодателство, уеб страници на държавното управление и президентството, доклади за приходите и публична държавна връзка.
 
Най-бедните президенти
 
Най-бедният президент в Европа живее в Словения. Президентът печели съвсем колкото всеки средностатистически чиновник в страната. Държавният глава има подобен брутен годишен приход от 44 701 евро, единствено с 3% по-висок от сегашната междинна заплата в Словения – 43 342 евро. Един час от времето на президента коства на данъкоплатците 23,41 евро преди удръжки – едно от 10-те най-евтини почасови хонорари за президенти в Европа. Словения е страна със приблизително благосъстояние, чийто Брутният вътрешен продукт на глава от популацията (32 350 щатски долара) е малко под междинното за Европа от 34 710 щатски $ за 2023 година, съгласно оценки на МВФ. Работата на словенския президент коства 1,5 от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.
 
Украйна има втория най-нископлатен президент в Европа в съпоставяне със междинните заплати в страната. Въз основа на публично известие на държавното управление, брутната годишна заплата на украинския президент през 2023 година е била единствено 8 134 евро. Това е най-ниското възнаграждение на всеки президент в Европа, което коства на украинските данъкоплатци единствено 4,26 евро на час преди удръжки, с цел да извършва всичките си отговорности като държавен глава. Настоящият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Украйна също е най-ниският в Европа, оценен на 5245 евро за 2023 година Президентът печели единствено 70% над това.
 
Президентът на Сърбия е третият най-беден в Европа. С почасово заплащане от едвам 10,77 евро преди налози, президентът печели 20 564 евро на година. Това коства единствено 1,68 от междинната заплата в Сърбия, оценена на 12 258 евро. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Сърбия е осмият най-нисък в Европа (11 301 щатски долара).
 
Президентите на Литва и Черна гора получават под две междинни заплати за страните си, до момента в който тези в Хърватия и Молдова получават малко над това равнище. Финландия, Латвия и Босна и Херцеговина допълват топ 10 на най-бедните президенти в Европа. Финландия е единствената страна в класацията на Slot.Day, чийто Брутният вътрешен продукт на глава от популацията (54 507 щатски долара) е много над междинното за Европа (34 710 щатски долара).
 
 Slot.Day Slot.Day
Най-богатите президенти
 
Най-богатите президенти в Европа живеят в България, Словакия и Ирландия, в случай че сравним формалните им приходи със междинните заплати.
 
Президентът на България е най-богатият в Европа по отношение на междинните приходи в страната. Местните медии в България пресмятат, че заплатата на президента е еквивалентна на 124 658 евро на година преди удръжки, в това число 1,6% надбавка за стаж. Това е 10,1 пъти повече от междинната заплата от 12 342 евро. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на България е 11-ият най-нисък в Европа, оценен на 16 087 щатски $ за 2023 година
 
Макар и доста по-богата от България, Словакия дава на президента си 7,78 междинни заплати. Това прави президента на Словакия вторият най-богат в Европа с подобен брутен приход от 187 587 евро на година. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Словакия (24 471 щатски долара) е с над 10 000 щатски $ под междинното за Европа. Президентът печели 8,35 пъти размера на Брутният вътрешен продукт на Словакия на глава от популацията.

Голяма разлика в заплатите в частни и публичния бранш у нас

Президентът на Ирландия е третият най-богат в Европа по отношение на междинните заплати. Служителите на цялостен работен ден в Ирландия са спечелили почти 47 967 евро през 2023 година, до момента в който президентът е спечелил 6,91 пъти повече, общо 331 470 евро на година. Важно е обаче, че Ирландия е една от най-богатите стопански системи в Европа. С Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от 112 248 щатски $ – най-високият от всички оценени европейски страни, нейният президент публично печели 3,22 тази сума. Следователно, спрямо Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, заплатата на президента на Ирландия в действителност е в първите 10 най-ниски по отношение на общото благосъстояние на страната.
 istock istock
Кипър и Швейцария имат идващите най-богати държавни глави в Европа по отношение на междинните заплати. Последният има и най-високото почасово възнаграждение за държавен глава в Европа, без значение от благосъстоянието на страната, оценено на 285,46 евро преди налози. Средно президентите в Европа печелят 103 200 евро на година преди удръжки. Това коства 4,06 междинни заплати, въз основа на междинната оценка измежду 31 страни, които имат президент, както е оценено в това изследване. Тяхното брутно почасово възнаграждение е приблизително 49,62 евро.

Майкъл Слот, основен създател и публицист в Slot.Day, разяснява констатациите: „ Докато ролята на президента като цяло е доста лимитирана във връзка с властта, заплатите на някои президенти наподобяват непропорционални на тяхната действителна натовареност, какъв брой богата или бедна е страната и какъв брой средностатистически жители печелят. Разбираме, че заплатите на високопоставени чиновници са обект на развълнуван политически спор, изключително в по-малко богатите народи. Все отново мощно насърчаваме повече бистрота като знак за положително ръководство. „ Ако заплатата на вашия президент е повече от четири пъти вашата заплата, време е да зададете някои въпроси. Ако е под това, те евентуално заслужават покачване, с цел да се изравнят с европейските си сътрудници.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР