Словакия и Полша заедно ще помогнат на Украйна възможно най-скоро

...
Словакия и Полша заедно ще помогнат на Украйна възможно най-скоро
Коментари Харесай

Словакия и Полша ще помогнат на Украйна да стане по-бързо кандидат-членка на ЕС

Словакия и Полша дружно ще оказват помощ на Украйна допустимо най-скоро да придобие статут на претендент за участие на Европейския съюз, обявиха държавните глави на двете страни Анджей Дуда и Зузана Чапутова, представени от ДПА.

Те оповестиха, че дружно ще посетят сътрудниците си от страните от евросъюза, които са скептични към приемането на Украйна в блока.

„ Важно е за бъдещето на Европа и за мира на континента да беседваме за бъдещия статут на Украйна “, сподели Чапутова. „ Това не значи автоматизирано пълноправно участие, за което несъмнено би трябвало да се отговори на избрани критерии. Но ние считаме даването на статут на претендент за изцяло естествено предвид на сложната обстановка, в която сега се намира Украйна “, сподели словашката президентка.

Дуда съобщи, че Украйна не пази единствено себе си, само че и Европа „ против упоритостите и имперските дейности на днешна Русия “ и Киев се нуждае от сигнал за взаимност. „ Знаем, че през днешния ден е доста значимо за украинското общество да усеща, че е одобрявано от Запада “, сподели полският държавен глава, който е на посещаване в Словакия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро уточни, че през юни Украйна ще получи отговор за кандидатурата си за участие в блока. Обикновено този развой е комплициран и лишава доста време.

Чапутова и Дуда похвалиха двустранното съдействие сред Полша и Словакия по украинската рецесия и съглашението сред двете страни, което планува полските военновъздушни сили да охраняват словашкото въздушно пространство, с цел да може Братислава да изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна.

След като беседва с Чапутова, Дуда се срещна и със словашкия министър председател Едуард Хегер, както и с ръководителя на Народното събрание Борис Колар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР