Следващият протест в защита на природата ще бъде на 7

...
Следващият протест в защита на природата ще бъде на 7
Коментари Харесай

Природозащитниците организират нов голям протест на 7 юли

Следващият митинг в отбрана на природата ще бъде на 7 юли /вторник/. На 25 юни се състоя всеобщ митинг против готвените промени в Закона за биологичното многообразие, които плануват актуализация на обсега на мрежата "Натура " 2000 ". Измененията са импортирани от "Обединените патриоти " още от мандата на Нено Димов в екоминистерството и дават власт на ведомството да трансформира зоните от "Натура 2000 ", без да се преценява с научните данни.

Днес се организира полемика, проведена от парламентарната Комисия по околната среда и водите, с присъединяване на природозащитници. Напрежението се породи след изявлението на доцент доктор Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей. Той поддържа научният метод да бъде определящ и водещ за запазване на биологичното многообразие в България. Според него в противоположен случай страната ще изпадне в доста сериозен прорез с европейските наставления. Изказването му бе последвано от остра реакция от страна на различен участник, който се показа като притежател на земя. Той насочи обвинявания към специалиста и заприказва за имотни терористи. Междувременно представители на обединението от неправителствени организации и цивилен групи "За да остане природа в България " напуснаха разискването

"Водещият на днешната полемика на плана за промени на Закона за биологичното многообразие позволи персонална квалификации и уронване престижа на участници в полемиката, след което нашите представители напуснаха полемиката. Целият развой на по този начин нареченото "консултиране " (срещи, кръгли маси и публични обсъждания) на законопроекта от 4 години насам се организираше по същия метод и това докара до порочните текстове през днешния ден. Исканията на митинга остават същите, а точно отдръпване на текстовете в законопроекта, касаещи Натура 2000 ", споделят от неправителствената коалиция "За да остане природа в България ".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък означи, че надали освен в България имало 35% предпазени територии, и "това в най-бедната в стопански аспект страна в Европейски Съюз ".

"Това ни задължава, като хора, които би трябвало да носят освен за мравките и буболечките, а и за хората, които живеят на тези територии, да се съобрази този закон и с тях. По тази причина философията на нашите оферти е подчинена на съобразяването, съблюдаването и устойчивото развиване на тези райони и в частност на хората, които са притежатели и притежатели на земи, които не би трябвало да бъдат в ролята на едни реализатори, а и деен участник в този развой “, съобщи още Симеонов.

Според него въздействието на научната общественост било несъмнено, само че пък трябвало "да бъде реализатор на волята на въпросния съвещателен съвет и въпросните препоръки по биологично многообразие ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР