Следващият път, когато се спрете, за да вдъхнете уханието на

...
Следващият път, когато се спрете, за да вдъхнете уханието на
Коментари Харесай

Ето как растенията се справят с инфекции и наранявания

Следващият път, когато се спрете, с цел да вдъхнете уханието на цвете, се замислете над следното - по какъв начин растенията се оправят с пострадвания? Те няма по какъв начин да избягат при заплаха. Тогава какво вършат, с цел да оцелеят, когато светът е неприятелски към тях? Изследване, оповестено в журнала Nature Plants дава най-малко непълен отговор. 

Оказва се, че при пострадване растенията образуват преграда, сходна на съсирек, която пази растението, изолирайки наранената част. Изолацията освен блокира разпространяването на микроби, само че и стопира изпращането на запаси като вода и хранителни субстанции към “обречените кафези ” в механично засегнати елементи. 

Плазмодезмите са канали в структурата на растенията, които свързват прилежащи кафези една с друга. “Растенията нямат кафези, които се движат свободно като човешките, защото растителните кафези са като слепени една с друга. Затова те се отличават с друг метод на връзка и това са тези канали, ” се показва в изследването.

Екипът е открил, че когато растението е засегнато, материал, наименуван калоза, извършва ролята на преграда в тези канали, изграждайки стена, през която малко хранителни субстанции или сигнали могат да преминат. Калозата се употребява и за уединяване на инфектирана част от растение. Изследователите са разкрили, че съществуването или неналичието на калоза в плазмодезмите се контролира от два разнообразни ензима - единият реагира при зараза, а другият при машинален стрес, като скъсване или продупчване. 

И в двата случая калозата изолира наранените или инфектирани кафези, създавайки зона на карантина. 

Източник: Popular Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР